Strămoșii polinezienilor: arheologii au deslușit enigma jpeg

Strămoșii polinezienilor: arheologii au deslușit enigma

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Primii oameni care au colonizat Polinezia au provenit din Taiwan sau nordul Filipinelor, arată cercetătorii. S-a ajuns la această concluzie după analize ADN efectuate pe un craniu vechi de 3000 de ani, descoperit pe insula Vanuatu. Craniul a fost descoperit într-un vas Lapita, o cultură antică din regiunea Polineziei.

Ace╚Öti coloni╚Öti au ajuns ├«n zona insulelor Tonga-Vanuatu acum 2300-3100 de ani. Insulele erau pe-atunci nelocuite, spre desoebire de alte zone din apropiere, precum Papua Noua Guinee sau Australia, ocupate de popula╚Ťii antice ├«nc─â de acum 40.000 de ani.

Colonizarea acestor insule izolate din Pacific a fost un proces dificil, care ├«i fascineaz─â pe cercet─âtorii de ast─âzi. Str─âmo╚Öii locuitorilor din Oceania au v├óslit ├«n b─ârci de tip canoe pe distan╚Ťe foarte mari, de mii de kilometri. De ce au pornit ├«n aceast─â dificil─â c─âl─âtorie? Cercet─âtorii nu au ├«nc─â un r─âspuns la acest─â ├«ntrebare.

pacific culture areas jpg jpeg

P├ón─â acum, ei nu ╚Ötiau exact nici cine a populat aceste insule. Unii savan╚Ťi erau de p─ârere c─â locuitorii din insulele Asiei de Sud-Est s-au ├«ndreptat direct c─âtre insulele precum Tonga, ├«n timp ce al╚Ťii credeau c─â, mai ├«nt├ói, ace╚Öti coloni╚Öti s-au amestecat cu popula╚Ťiile din insulele Solomon sau Papua Noua Guinee ├«nainte de a ajunge ├«n Polinezia.

Pentru a l─âmuri aceast─â enigm─â, cercet─âtorii au analizat r─âm─â╚Öi╚Ťe de ADN extrase din patru schelete descoperite ├«n Vanuatu ╚Öi Tonga, schelete dat├ónd de acum 2300-3100 de ani. Au comparat ADN-ul cu cel al altor popoare din Oceania ╚Öi Asia de Est ╚Öi au aflat c─â primii locuitori din Tonga, care apar╚Ťineau a╚Öa-numitei culturi Lapita care a colonizat mare parte din Polinezia, au un str─âmo╚Ö comun cu locuitorii din Taiwan ╚Öi Filipine.