Stejarul lui Arsenie Boca s a pr─âbu┼čit din senin  Fusese plantat de el, la absolvirea liceului din Brad ca ┼čef de promo┼úie jpeg

Stejarul lui Arsenie Boca s-a pr─âbu┼čit din senin. Fusese plantat de el, la absolvirea liceului din Brad ca ┼čef de promo┼úie

­čôü Istorie recent─â
Autor: Daniel Guţă

Dup─â aproape un secol, gorunul plantat de Arsenie Boca ├«n curtea liceului din Brad s-a pr─âbu┼čit din senin. Stejarul era un simbol al locului, informeaza adevarul.ro

Gorunul plantat de Arsenie Boca ├«n curtea liceului ÔÇ×Avram IancuÔÇŁ din Brad s-a pr─âbu┼čit vineri, 10 decembrie. De c├ó┼úiva ani, stejarul cu o v├órst─â de aproape un secol, se uscase. Autorit─â┼úile din Brad vor s─â ├«i dea lemnului o nou─â ├«ntrebuin┼úare, care s─â aminteasc─â de c─âlug─ârul Arsenie Boca.

ÔÇ×Inten┼úia conducerii liceului, a administra┼úiei publice locale ├«n colaborare cu biserica ┼či a unui grup de credincio┼či este de a se confec┼úiona din lemnul recuperat cel pu┼úin doua troite, care s─â fie amplasate una la M─ân─âstirea Prislop ┼či una ├«n curtea liceului, pe locul unde a fost gorunulÔÇŁ, spune Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Arsenie Boca (1910 - 1989) a purtat numele de Zian, ├«nainte de a fi hirotonit. S-a n─âscut ├«n satul Va┼úa de Sus, Hunedoara, ┼či a urmat cursurile liceului din Brad, ├«n acea vreme unul dintre cele mai bune din Transilvania. A fost ┼čef de promo┼úie, potrivit relat─ârilor fo┼čtilor s─âi colegi.

image

Gorunul în 2017. Atunci se uscase. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

L-a plantat la absolvirea liceului

Preotul Petru Boldor, fost coleg al lui Zian la ┼čcoala din Brad, a relatat ├«mprejur─ârile ├«n care arborele a fost plantat ├«n curtea liceului.

ÔÇ×Era ├«n prim─âvara anului 1929, de 10 mai, dup─â o serbare ├«n pia┼úa ora┼čului, c├ónd promo┼úia de absolven┼úi din acest an, ├«n frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplaseaz─â ├«n curtea liceului pentru a s─âdi un stejar, ca un simbol al biruin┼úei, intrat ├«n tradi┼úia poporului rom├ón.

M─â preg─âteam s─â iau puietul, c├ónd dirigintele m─â opre┼čte: ┬źNu Boldor, ci Boca Zian planteaz─â pomul┬╗.

M-am uitat cu ciud─â la diriginte ┼či cu aceea┼či ciud─â mi-am ├«nfipt degetele ├«n r─âd─âcinile puietului.

Zian ┼úinea ┼či scutura puietul s─â se taseze p─âm├óntul, eu ├«l presam, apoi fiecare coleg strope┼čte cu stropitoarea la r─âd─âcin─â, dup─â care l-am legat de tutore.

Cu to┼úii atunci am hot─âr├ót ca stejarul plantat s─â poarte numele <Gorunul lui Zian>, ┼čeful promo┼úiei de absolven┼úi a liceului.

El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al tr─âiniciei, al frumuse┼úii, al ├«n─âl┼úimii idealului spiritual ┼či moral pe care educatorii no┼čtri ni le-au insuflat, ca s─â fac─â din noi caractere tari, puternice, personalit─â┼úi proeminente ├«n slujba patriei ┼či neamuluiÔÇŁ, relata preotul Boldor.

Gorunul a rezistat aproape un secol. S-a uscat în ultimii ani, din cauza naturale sau în urma unor infliltraţii provenite de la un rezervor subteran de combustibil, din apropiere.

image

Arsenie Boca în tinereţe. Foto: arhiva personală/ Wikipedia.

├Än ultimii ani, gorunul lui Arsenie Boca devenise atrac┼úia principal─â a Liceului ÔÇ×Avram IancuÔÇŁ din Brad. Adesea, la umbra stejarului, erau aprinse lum├ón─âri. La acela┼či liceu, o fost─â sal─â de clas─â a fost amenajat─â ca paraclis, iar printre icoanele pictate pe pere┼úii ├«nc─âperii, la loc de cinste, se afl─â portretul fostului elev Zian Boca.

Gorunul în 2017

Cine a fost Arsenie Boca

Arsenie Boca, n─âscut ├«n 1910 ├«n satul Va┼úa de Sus (jude┼úul Hunedoara), a fost preot, teolog ┼či pictor de biserici, stare┼ú la M─ân─âstirea Br├óncoveanu din S├ómb─âta de Sus ┼či apoi la M─ân─âstirea Prislop. Odat─â cu instaurarea regimului comunist ├«n anul 1945, c─âlug─ârul a intrat pe lista neagr─â autorit─â┼úilor comuniste, fiind arestat ┼či ├«nchis de mai multe ori, sub acuza┼úii c─â ar fi sprijinit membri ai Mi┼čc─ârii Legionare.

A fost ├«nchis ├«n arestul Siguran┼úei din Bra┼čov, a fost trimis apoi s─â munceasc─â la Canalul Dun─âre ÔÇô Marea Neagr─â, ├«n lag─ârele destinate zecilor de mii de de┼úinu┼úi politici, iar p├ón─â la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin ├«nchisorile Jilava, Timi┼čoara ┼či Oradea.

Dup─â eliberarea din temni┼úele comuniste, Arsenie Boca nu ┼či-a mai putut relua activitatea de preot.

Duhovnicul a murit la 28 noiembrie 1989, ├«n Sinaia, la v├órsta de 79 de ani, iar potrivit dorin┼úei sale a fost ├«nmorm├óntat la M─ân─âstirea Prislop, ├«n 4 decembrie 1989. Aici slujise ├«n anii ┬┤50, ├«nainte ca autorit─â┼úile comuniste s─â ├«l trimit─â ├«n ├«nchisori ┼či apoi ├«i interzic─â s─â mai ├«mbrace straiele preo┼úe┼čti.

ÔÇ×La ├«nmorm├óntarea lui au venit c├ó┼úiva localnici. Era lume pu┼úin─â, nimeni nu ├«┼či ├«nchipuia c─â peste ani, p─ârintele va fi a┼ča iubit de rom├óniÔÇŁ, ├«┼či amintea una dintre v├órstnicele din Silva┼čul de Sus, care l-au ├«nt├ólnit pe Arsenie Boca.

Din anii 2000, mitul c─âlug─ârului Arsenie Boca a luat amploare, iar num─ârul tot mai mare de pelerini a adus prosperitate m─ân─âstirii, vizitat─â ├«n ultimii ani, de mii de oameni la fiecare sf├ór┼čit de s─âpt─âm├ón─â ┼či ├«n zilele de s─ârb─âtoare.