646x404 (16) jpg

Statul Major ucrainean: Forţele ruse se pregătesc pentru o ofensivă asupra a două oraşe din Donbas

📁 Istorie recentă
🗓️ 26 iulie 2022

Forţele ruse invadatoare îşi concentrează eforturile pentru a-şi îmbunătăţi situaţia tactică şi a crea condiţii pentru o ofensivă asupra oraşelor Seversk şi Soledar, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), a indicat marţi Statul Major General ucrainean într-un buletin despre situaţia de pe front, citat de agenţia de presă agerpres.ro.

Astfel, unităţile inamice îşi completează stocurile de muniţie şi combustibil, se menţionează în acelaşi comunicat postat pe pagina de Facebook a Statului Major ucrainean.

În direcţia Seversk, inamicul a lansat tiruri de artilerie şi cu lansatoare de rachete în districtul Hrenovka, în regiunea Cernigov, şi Tolstodubovo, în regiunea Sumî.

În direcţia Slobojanski, inamicul efectuează operaţiuni militare pentru a menţine poziţiile ocupate şi a împiedica înaintarea trupelor ucrainene.

În ultimele 24 de ore, tiruri trase din tancuri au vizat mai multe localităţi din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei.

În acelaşi timp, analişti ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) indică faptul că trupele de ocupaţie ruse îşi întăresc poziţiile în regiunile Zaporojie şi Herson în aşteptarea unei contraofensive a Forţelor armate ucrainene.

Separat, administraţia separatistă din regiunea Doneţk a comunicat că un incendiu a izbucnit în noaptea de luni spre marţi la un depozit de petrol în teritoriul controlat de ruşi în estul Ucrainei, după ce forţele ucrainene au bombardat oraşul Doneţk, relatează Reuters.

"Ca urmare a bombardamentului de peste noapte în districtul Budionovski, a avut loc un incendiu la un depozit de stocare de carburanţi", indică primarul prorus al Doneţkului, Aleksei Kuzmin, într-o postare pe contul său din Telegram.

Nu au existat victime în urma incendiului, care a fost stins marţi dimineaţă, în jurul orei locale 10:00, potrivit acestuia, notează Reuters, care subliniază că nu a putut verifica în mod independent informaţiile despre cauzele acestui incendiu.

Imagini difuzate pe reţele de social media arată flăcări ridicându-se în apropiere de cisterne de petrol pe şine de cale ferată la un depou feroviar.

Doneţk este capitala autoproclamatei "Republici Populare Doneţk", susţinută de Rusia, o entitate separatistă din regiunea Donbas a Ucrainei, recunoscută doar de Rusia, Siria şi Coreea de Nord.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat o înregistrare video pe Instagram cu consecinţele atacului rusesc de marţi dimineaţă cu rachete asupra aşezării Zatoka, o mică staţiune de lângă oraşul-port Odesa, potrivit Ukrinform.

Mai multe pentru tine...