Statul Islamic a difuzat fotografii din timpul distrugerii templului Baal Shamin din Palmira jpeg

Statul Islamic a difuzat fotografii din timpul distrugerii templului Baal Shamin din Palmira

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 august 2015

Organizaţia teroristă sunnită Statul Islamic (SI) a difuzat marţi imagine surprinse în timpul distrugerii templului Baal Shamin din oraşul antic Palmira, în centul Siriei. Templul Baal Shamin, înscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a fost distrus duminică.

Este vorba de prima dintre ruinele din perioada preislamică distrusă de către jihadiştii din cadrul SI, care au cucerit vaste teritorii din Siria şi Irak şi care au preluat controlul asupra oraşului Palmira în mai.

„Daesh (acronimul în limba arabă pentru SI) a plasat o mare cantitate de explozibili în templul Baal Shamin înainte de a-l arunca în aer“, a anunţat duminică pentru Reuters Maamoun Abdul Karim,   directorul pentru Antichităţi şi Muzee din Siria.

„Clădirea a fost distrusă în mare parte“, a precizat el.

image

Înainte ca oraşul să fie cucerit de către SI, oficiali au declarat că au reuşit să mute sute de statui antice în locuri sigure, îngrijoraţi că militanţii le-ar putea distruge, transmite Mediafax.

Templul Baal Shamin a început să fie ridicat în anul 17 şi ulterior a fost mărit de împăratul roman Hadrian în 130.

image

Potrivit muzeului Louvre din Paris, Baal Shamin a fost al doilea cel mai important sanctuar din Palmira.

UNESCO a calificat distrugerea tempului Baal Shamin drept o „crimă de război“ şi o „pierdere imensă atât pentru poporul sirian, cât şi pentru umanitate“.

image

De asemenea, Statul Islamic a bombardat, în iunie, două altare antice din Palmira, care nu făceau parte din structurile din perioada romană, dar pe care jihadiştii le considerau păgâne şi un sacrilegiu.

Totodată, acum o săptămână, militanţi SI l-au decapitat pe Khaled al-Asaad, un expert în vârstă de 82 de ani care a fost timp de peste 50 de ani directorul serviciului pentru Antichităţi din Palmira, după ce l-au ţinut încarcerat şi l-au interogat timp de peste o lună de zile.