Statul Islamic a difuzat fotografii din timpul distrugerii templului Baal Shamin din Palmira jpeg

Statul Islamic a difuzat fotografii din timpul distrugerii templului Baal Shamin din Palmira

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Organiza┼úia terorist─â sunnit─â Statul Islamic (SI) a difuzat mar┼úi imagine surprinse ├«n timpul distrugerii templului Baal Shamin din ora┼čul antic Palmira, ├«n centul Siriei. Templul Baal Shamin, ├«nscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a fost distrus duminic─â.

Este vorba de prima dintre ruinele din perioada preislamic─â distrus─â de c─âtre jihadi┼čtii din cadrul SI, care au cucerit vaste teritorii din Siria ┼či Irak ┼či care au preluat controlul asupra ora┼čului Palmira ├«n mai.

ÔÇ×Daesh (acronimul ├«n limba arab─â pentru SI) a plasat o mare cantitate de explozibili ├«n templul Baal Shamin ├«nainte de a-l arunca ├«n aerÔÇť, a anun┼úat duminic─â pentru Reuters Maamoun Abdul Karim,   directorul pentru Antichit─â┼úi ┼či Muzee din Siria.

ÔÇ×Cl─âdirea a fost distrus─â ├«n mare parteÔÇť, a precizat el.

image

├Änainte ca ora┼čul s─â fie cucerit de c─âtre SI, oficiali au declarat c─â au reu┼čit s─â mute sute de statui antice ├«n locuri sigure, ├«ngrijora┼úi c─â militan┼úii le-ar putea distruge, transmite Mediafax.

Templul Baal Shamin a ├«nceput s─â fie ridicat ├«n anul 17 ┼či ulterior a fost m─ârit de ├«mp─âratul roman Hadrian ├«n 130.

image

Potrivit muzeului Louvre din Paris, Baal Shamin a fost al doilea cel mai important sanctuar din Palmira.

UNESCO a calificat distrugerea tempului Baal Shamin drept o ÔÇ×crim─â de r─âzboiÔÇť ┼či o ÔÇ×pierdere imens─â at├ót pentru poporul sirian, c├ót ┼či pentru umanitateÔÇť.

image

De asemenea, Statul Islamic a bombardat, ├«n iunie, dou─â altare antice din Palmira, care nu f─âceau parte din structurile din perioada roman─â, dar pe care jihadi┼čtii le considerau p─âg├óne ┼či un sacrilegiu.

Totodat─â, acum o s─âpt─âm├ón─â, militan┼úi SI l-au decapitat pe Khaled al-Asaad, un expert ├«n v├órst─â de 82 de ani care a fost timp de peste 50 de ani directorul serviciului pentru Antichit─â┼úi din Palmira, dup─â ce l-au ┼úinut ├«ncarcerat ┼či l-au interogat timp de peste o lun─â de zile.