Soția lui Goebbels avea origini evreiești jpeg

Soția lui Goebbels avea origini evreiești

Potrivit unui document descoperit în arhivele din Berlin, tatăl Magdei Goebbels, soția liderului nazist Joseph Goebbels, era evreu. Documentul a fost descoperit de istoricul Olvier Hilmes și publicat recent în Bild. 

Până acum se credea că tatăl Magdei a fost inginerul Oskar Ritshel, care ar fi lăsat-o însărcinată pe mama ei, Auguste Behrend, în 1901, înaintea căsătoriei. Pe certificatul de naștere al Magdei apare însă doar numele mamei.

În 1904, Behrend și Ritschel au divorțat, iar Auguste s-a recăsătorit patru ani mai târziu cu afaceristul evreu Richard Friedlander. Documentul descoperit în arhivele berlineze este cartea de rezidență a lui Friedlander, potrivit căreia Magda era fiica lui biologică. 

Într-o notă din jurnalul lui Goebbels din anul 1934, ministrul Propagandei scria că soția sa a descoperit ceva șocant despre trecutului ei. Acum, specialiștii cred că acela a fost momentul în care Magda a aflat că mama ei avusese o legătură cu Friedlander înainte să-l cunoască pe Risthel.

După venirea la putere a naziștilor, Richard Friedlander a fost arestat și trimis la Buchenwald, unde a murit în 1939. Fiica sa nu a făcut niciun demers pentru a încerca să-l salveze.

În propaganda regimului, Joseph și Magda Goebbels erau portretizați drept „familia ariană ideală.”