Sondaj european: Românii, cei mai încrezători în viitorul UE jpeg

Sondaj european: Românii, cei mai încrezători în viitorul UE

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Cu o lun─â ├«nainte de alegerile europene din 23-26 mai, Parlamentul European lanseaz─â videoclipul ÔÇ×Alege-╚Ťi viitorulÔÇŁ pentru a ├«ncuraja prezen╚Ťa la vot. Videoclipul este menit s─â ├«ncurajeze participarea la vot la urm─âtoarele alegeri europene ╚Öi s─â ne fac─â s─â reflect─âm asupra genera╚Ťiilor viitoare a c─âror via╚Ť─â va fi influen╚Ťat─â de acest vot. Pus ├«n scen─â de c─âtre titratul regizor Fr├ęd├ęric Planchon, videoclipul se apleac─â asupra momentelor intense, frumoase ╚Öi fragile legate de venirea pe lume a copiilor. 

Videoclipul este narat de o feti╚Ť─â care face apel la sentimentul de responsabilitate al aleg─âtorilor. ÔÇ×Fiecare poate influen╚Ťa aceast─â lume, dar ├«mpreun─â putem face o schimbare real─â. Alege Europa ├«n care vrei s─â cresc.ÔÇŁ Alegerile ce vor avea loc ├«n toate statele membre UE ├«ntre 23 ╚Öi 26 mai vor avea un impact major asupra direc╚Ťiei ├«n care se va ├«ndrepta Uniunea European─â. 

Tema solidarit─â╚Ťii (ÔÇ×suntem ├«mpreun─âÔÇŁ) se suprapune rezultatelor unui sondaj de opinie prin telefon realizat de Parlament ├«n aprilie, potrivit c─âruia 80% dintre cet─â╚Ťenii UE sus╚Ťin c─â ceea ce ├«i une╚Öte pe europeni este mai important dec├ót ceea ce ├«i desparte.

tabel 1 jpg jpeg

Negocierile asupra Brexit-ului au demonstrat existen╚Ťa incertitudinilor fa╚Ť─â de o eventual─â separare ╚Öi a riscurilor asociate ie╚Öirii de sub aripa protectoare a Uniunii. ├Äntreba╚Ťi care sunt primele sentimente ce le vin ├«n minte atunci c├ónd se g├óndesc la UE, majoritatea europenilor men╚Ťioneaz─â speran╚Ťa sau ├«ncrederea (55% ├«n total), ├«n timp ce incertitudinea legat─â de viitorul Europei este sentimentul predominant pentru o treime din europenii intervieva╚Ťi. Dintre rom├óni, 70% au un sentiment pozitiv fa╚Ť─â de UE (40% speran╚Ť─â, 30% ├«ncredere).

tabel 2 jpg jpeg

Dezbaterea asupra Brexit-ului a ar─âtat de asemenea c├ót de str├ónse au devenit rela╚Ťiile dintre ╚Ť─ârile membre de-a lungul anilor de cooperare reciproc─â, precum ╚Öi multitudinea de avantaje ce deriv─â din calitatea de membru al unui club larg. Aceste avantaje sunt de multe ori evidente doar c├ónd ne afl─âm ├«n situa╚Ťia de a le pierde. Potrivit ultimelor cifre ale Eurobarometrului (din februarie 2019), dou─â treimi dintre europeni (68%) cred c─â UE a adus avantaje ╚Ť─ârii lor,

tabel 3 jpg jpeg

 ├«n timp ce 61% sus╚Ťin c─â apartenen╚Ťa la UE este un lucru pozitiv . Dintre rom├óni, 57% consider─â c─â apartenen╚Ťa la UE a ╚Ť─ârii lor este un lucru bun, ├«n cre╚Ötere semnificativ─â fa╚Ť─â de 49% ├«n septembrie 2018. De asemenea, 72% dintre rom├óni (fa╚Ť─â de 64% ├«n septembrie 2018) cred c─â Rom├ónia a beneficiat de pe urma calit─â╚Ťii de membr─â UE.

tabel 4 jpg jpeg

├Än acela╚Öi timp, presiunile externe din partea unor ╚Ť─âri ter╚Ťe fac ╚Öi mai necesar─â solidaritatea ├«ntre statele membre, ├«n dorin╚Ťa de a-╚Öi men╚Ťine influen╚Ťa ╚Öi de a avea o pozi╚Ťie puternic─â ├«n noua ordine mondial─â. Studiul Eurobarometru arat─â c─â cet─â╚Ťenii sunt cel mai mult interesa╚Ťi de situa╚Ťia economiei, de posibilit─â╚Ťile de angajare, de migra╚Ťie, de schimb─âri climatice ╚Öi de lupta ├«mpotriva terorismului, toate acestea indic├ónd nevoia de o mai bun─â cooperare ╚Öi ac╚Ťiune comun─â.

tabel 5 jpg jpeg

Cum va ar─âta Europa ├«n viitor este ├«n m├óna celor care vor merge la vot ├«n alegerile europene de pe 23-26 mai. Chiar dac─â Eurobarometrul de la sf├ór╚Öitul lui februarie arat─â c─â mai mult de o treime din cet─â╚Ťenii europeni sunt convin╚Öi c─â vor ie╚Öi la vot (35%; 30% ├«n Rom├ónia), o alt─â treime (32%; 34% ├«n Rom├ónia) r─âm├ón nesiguri de prezen╚Ťa la scrutin.

tabel 6 jpg jpeg

├Än cazul tinerilor cu drept de vot, chiar dac─â au ├«n mod consecvent o atitudine pozitiv─â fa╚Ť─â de UE (74%), numai 21 % vor ie╚Öi cu siguran╚Ť─â la vot, ├«n timp ce 34% nu sunt ├«nc─â hot─âr├ó╚Ťi.

tabel 7 jpg jpeg

Videoclipul va fi lansat online în toate statele membre pe 25 aprilie 2019. Diverse versiuni pentru televiziune, cinema și radio vor fi de asemenea distribuite ulterior.