Shimon Peres a murit  Fostul preşedinte al Israelului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace avea 93 de ani jpeg

Shimon Peres a murit. Fostul preşedinte al Israelului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace avea 93 de ani

📁 Istorie recentă
Autor: Ion Gaidau
🗓️ 28 septembrie 2016

Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a decedat în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, a declarat medicul său personal Rafi Walden pentru AFP.

„Da, e adevărat“, a spus Rafi Walden, ginerele lui Peres. El s-a stins în timpul somului, „la ora (locală) 3.00 (şi a României)“, a precizat el. Walden nu a oferit alte informaţii, precizând că o conferinţă de presă era pregătită pentru miercuri dimineaţa.  

Peres a suferit pe 13 septembrie un accident vascular cerebral major şi o hemoragie internă. El a fost sedat atunci şi conectat la un aparat de respiraţie artificială, în secţia de terapie intensivă, la Spitalul Tel-Hashomer din Ramat Gan, în apropiere de Tel Aviv, unde a decedat, relatează news.ro. Generaţia părinţilor fondatori

Odată cu moartea lui Peres, o figură istorică, dispare şi ultimul supravieţuitor al generaţiei părinţilor fondatori ai Israelului şi unul dintre principalii arizani ai Acordurilor de pace de la Oslo din 1993, care au pus bazele autonomiei palestiniene în anii '90 şi care i-au adus Nobelul.  

Shimon Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1994, împreună cu fostul premier israelian Yitzhak Rabin şi fostul preşedinte palestinian Yasser Arafat. Ambii au decedat.   Peres a fost ministru în numeroase guverne, a deţinut în mai multe rânduri funcţia de premier, iar apoi pe cea de preşedinte al Israelului, din 2007 şi până în 2014.

Citește continuarea aici