Serbia se înarmează tot mai puternic  Noul sistem de rachete FK 3 va fi prezentat pe 30 aprilie jpeg

Serbia se înarmează tot mai puternic. Noul sistem de rachete FK-3 va fi prezentat pe 30 aprilie

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 aprilie 2022

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat că sistemul de rachete antiaeriene FK-3, achiziţionat recent de Serbia, va fi prezentat public pe 30 aprilie pe aeroportul Batajnica, împreună cu sistemul de rachete Panţîr, de producţie rusă, transmite agerpres.ro.

Oamenii vor putea vedea pentru prima dată "cele mai puternice sisteme antiaeriene ale noastre, alături de Panţîr", a spus Vucic duminică seara târziu, într-o emisiune pe postul Pink TV.

"Cu acestea vom putea ţinti aeronave, elicoptere şi drone la mari altitudini", a adăugat el.

Cu acelaşi prilej vor fi prezentate "10 (aeronave) MiG-29 înarmate până în dinţi, cu rachete aer-aer, sisteme Pasars, Kub şi Neva şi alte arme", a mai menţionat şeful statului sârb.

"Vom continua să ne apărăm ţara. Respectăm KFOR şi NATO şi avem cu ele o relaţie corectă pe care nu vrem să o stricăm, dar nu ne întrebaţi de ce cumpărăm din altă parte. Suntem ca un lup singuratic şi nu vrem să facem parte din haită. Vrem să avem propria noastră politică şi să ne apărăm singuri cerul", a subliniat el.

Preşedintele sârb a indicat că ţara sa va adopta în scurt timp noi legi strategice privind apărarea naţională şi a amintit că doctrinele în acest sens au fost deja amendate, dar nu a dat alte detalii.

"Serbia este acum mai puternică decât oricând. Evaluăm tot ce se întâmplă în Ucraina şi în lume, dar ne vom consolida pe mai departe armata. (...) Avem o armată suficient de puternică pentru a descuraja pe oricine se gândeşte să ne atace", a adăugat Vucic.

Preşedintele sârb a precizat că achiziţionarea sistemului de rachete FK-3, de producţie chineză, a fost contractată în 2019, când acesta nu se afla pe lista de sancţiuni a SUA.