Josep Borrell (© Flickr / European Parliament)

Şeful diplomaţiei europene: „Ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 5 octombrie 2022

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat miercuri că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază „periculoasă” şi într-un „scenariu înfricoşător” deoarece Rusia înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi ameninţă cu folosirea armelor nucleare.

„Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii”, a declarat Josep Borrell într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei europene a spus că veştile de pe câmpul de luptă „sunt bune pentru Ucraina”, care „reia ofensiva”. În schimb, a avertizat că acest conflict este „un război convenţional în care este implicată o putere nucleară, o putere nucleară care în acest moment înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi care ameninţă cu folosirea armei nucleare”.

„Este un scenariu cu siguranţă îngrijorător în care trebuie să demonstrăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbeşte”, a insistat Josep Borrell.

Borrell a explicat că forţele ucrainene avansează pe trei fronturi, însă a amintit că Rusia „continuă să aibă superioritatea numerică şi superioritate de foc (...)”.

Din acest motiv, Borrell a explicat că forţele ucrainene dezvoltă o tactică de luptă „extraordinar de agilă, de o inteligenţă ieşită din comun, înconjurând zonele forte ruse, creând «insule» care ajung să fie distruse chiar de însăşi retragerea armatei ruse”, iar în acest fel ucrainenii „îşi limitează pierderile şi înaintează pe câmpul de operaţiuni într-o manieră pe care nimeni nu a putut-o anticipa”.

Borrell a subliniat că războiul din Ucraina „se poate câştiga pe câmpul de luptă”, dar şi-a exprimat opinia că acest conflict „trebuie câştigat în primul rând pe câmpul ideilor”. El a explicat că, dincolo de conflictul care are loc pe teritoriul ucrainean, se poartă „un război pentru supremaţia valorilor”, în contextul în care Rusia „desfăşoară o campanie intensă în întreaga lume pentru a explica faptul că urmările acestui război nu provin de la războiul în sine, ci de la sancţiunile pe care le-am impus”.

În acest sens, Borrell a insistat că UE trebuie să facă „un efort diplomatic imens pentru a explica lumii care este scopul acestui război” şi a atras atenţia că războiul din Ucraina „nu se poate încheia din cauza oboselii lumii occidentale”.

Foto: Josep Borrell (© Flickr / European Parliament)