Secretele Mesei Rotunde de la Winchester jpeg

Secretele Mesei Rotunde de la Winchester

­čôü Istorie Medieval─â Universal─â
Autor: Andreea Lup┼čor
­čŚô´ŞĆ 8 noiembrie 2011

Mai mult dec├ót oricare alt monarh medieval, Regelui Edward I ├«i pl─âcea s─â c─âl─âtoreasc─â. A traversat Anglia ├«n lung ╚Öi-n lat, a fost ├«n mai multe ╚Ť─âri din Europa ╚Öi a ajuns ╚Öi ├«n ╚Üara Sf├ónt─â. La prima vedere, deci, venirea sa la Winchester ├«n septembrie 1285 nu pare a fi un eveniment remarcabil ÔÇô o oprire regal─â de rutin─â, notabil─â doar pentru promulgarea unor legi. De fapt, a fost ocazia perfect─â pentru organizarea unor festivit─â╚Ťi cavalere╚Öti, demult uitate, dar care probabil explic─â apari╚Ťia unuia dintre cele mai misetrioase artefacte medievale ÔÇô Masa Rotund─â de la Winchester.

Masa Rotund─â de la Winchester ÔÇô amintind de Masa Rotund─â a Regelui Arthur ÔÇô e faimoas─â pe bun─â dreptate. Un disc mare din stejar, cu un diametru de aproape 5.5 metri ╚Öi c├ónt─ârind mai bine de o ton─â, Masa se afl─â acum la cap─âtul Marelui Hol din ceea ce a fost odat─â Castelul Winchester. Evident, masa nu are nicio leg─âtur─â cu Regele Arhtur, personaj a c─ârui existen╚Ť─â n-a fost dovedit─â nici p├ón─â ast─âzi. Analizele ╚Ötiin╚Ťifice au ar─âtat c─â masa a fost construit─â c├óndva ├«n a doua jum─âtate a secolului al XIII-lea, deci probabil ├«n timpul domniei ├«ndelungate a lui Edward I (1272-1307).

(În stânga:Edward I)

Gal nations edward i jpg jpeg

Opinia general─â a comunit─â╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice este c─â masa a fost f─âcut─â ├«n 1290, ├«n leg─âtur─â cu turneul de dou─â zile pe care Edward l-a organizat la Winchester pentru celebrarea c─âs─âtoriei uneia dintre fiicele sale. O analiz─â mai atent─â a dovezilor arat─â ├«ns─â c─â adev─âratul context al cre─ârii mesei rotunde st─â ├«n vizita regal─â, deseori trecut─â cu vederea, din 1285. O privire pe lista celor care au participat atunci la promulgarea legilor din septembrie 1285 arat─â c─â Regele era ├«nconjurat de majoritatea con╚Ťilor ╚Öi baronilor, dar de foarte pu╚Ťini (aproape deloc de fapt) episcopi. Departe de a fi un Parlament obi╚Önuit, cum au presupus istoricii, aceasta a fost o ├«nt├ólnire aproape exclusiv secular─â. Mai mult dec├ót at├ót, natura neobi╚Önuit─â a evenimentului este consemnat─â de un cronicar contemporan. Analele din Worcester spun, laconic, c─â ├«n ziua na╚Öterii Fecioarei (8 septembrie), Regele a numit 44 de cavaleri.

Crearea unui num─âr mare de cavaleri ├«ntr-o perioad─â scurt─â de timp, de╚Öi se ├«nt├ómpla rar, nu era ceva nou. Regii organizau ceremonii fastuoase atunci c├ónd doreau s─â onoreze pe cineva important. ╚śi atunci c├ónd Edward a fost numit cavaler de Alfonso al X-lea al Castiliei, ├«n 1254, onoarea de cavaler a fost acordat─â ╚Öi altor b─ârba╚Ťi mai pu╚Ťini importan╚Ťi. ├Än cazul ceremoniei de la Winchester, cunoa╚Ötem doar c├óteva nume ale celor prezen╚Ťi, ╚Öi niciun nume al personajelor importante care ar fi putut fi numi╚Ťi cavaleri. Regele avea ├«ns─â alte motive pentru organizarea unei astfel de ceremonii pentru toamna lui 1285. Cu ceva timp ├«n urm─â, el d─âduse un ordin potrivit c─âruia to╚Ťi b─ârba╚Ťii din regat ale c─âror p─âm├ónturi valorau mai mult de 100 de lire pe an s─â vin─â ├«n fa╚Ťa lui pe 8 septembrie pentru a fi numi╚Ťi cavaleri. Asta a fost ├«ntr-adev─âr ceva neobi╚Önuit. De obicei, regii englezi decretau c─â supu╚Öii cu un anumit venit trebuie s─â ÔÇŁia armeleÔÇŁ, dar de obicei f─âceau asta pentru a str├ónge bani, ╚Ötiind c─â majoritatea ar fi preferat s─â pl─âteasc─â o amend─â dec├ót s─â-╚Öi asume cheltuielile ce veneau cu titlu de cavaler. ├Än 1285 ├«ns─â se pare c─â Edward I nu dorea dec├ót s─â m─âreasc─â num─ârul cavalerilor din regat. Dar de ce?

Cucerirea ╚Ü─ârii Galilor  ╚Öi asumarea identit─â╚Ťii arthuriene

800px Caernafon Wards jpg jpeg

(Castelul Caernafon)

Motivul a fost recenta cucerire a ╚Ü─ârii Galilor. ├Än 1282-1283, Edward p─âtrunsese cu un num─âr mare de solda╚Ťi ├«n regiunea Snowdonia din nord-estul ╚Ü─ârii Galilor, de unde ├«i alungase pe principii locali, iar ├«n 1284 a c─âl─âtorit prin teritoriul tocmai cucerit pentru a supraveghea, printre altele, construirea marilor castele de la Conwy, Harlech ╚Öi Caernarfon. Scala victoriei a fost una impresionant─â, dar ea f─âcuse ca regele s─â vin─â cu noi preten╚Ťii, de taxe ╚Öi serviciu militar prelungit, ceea ce a dus la noi dezbateri cu privire la durata serviciului militar obligatoriu. Prin readucerea problemei ├«n aten╚Ťia supu╚Öilor ├«n 1285, Edward spera s─â stabileasc─â un precedent clar pentru viitor, anume c─â b─ârba╚Ťii cu anumite venituri trebuie s─â fie cavaleri.

Cucerirea ╚Ü─ârii Galilor explic─â ╚Öi de ce ceremonia a avut ╚Öi un aer arthurian. Desigur, ├«n secolul al XIII-lea Arthur era celebru ├«n toat─â Europa ╚Öi ├«n Anglia ├«n mod special. Edward I dorea s─â-╚Öi apropie imaginea legendarului Arthur de propria-i imagine, (re)definindu-l pe r─âzboinicul britanic (care de fapt ar fi fost de origine galic─â) ca un englez exemplar. ├Än 1278, spre exemplu, la doar c├óteva luni dup─â sf├ór╚Öitul primului r─âzboi cu ╚Üara Galilor, Edward a vizitat Glastonbury ╚Öi a organizat re├«nhumarea r─âm─â╚Öi╚Ťelor despre care c─âlug─ârii locali jurau c─â ar apar╚Ťine regelui Arthur. ├Än mod similar, ├«n 1283, galezii au c─âutat s─â ob╚Ťin─â bun─âvoin╚Ťa noului lor rege d─âruindu-i acestuia un artefact care, sus╚Ťineau ei, era ÔÇŁcoroana lui ArthurÔÇŁ. Edward  I era, deci, un admirator al legendarului Arthur, ╚Öi din motive politice ÔÇô recenta cucerire a ╚Ü─ârii Galilor ÔÇô entuziasmul s─âu fa╚Ť─â de aceast─â legend─â a atins noi culmi ├«n 1285. La ├«ntoarcerea la Londra ├«n mai 1285, Regele a s─ârb─âtorit, din nou, victoria printr-o procesiune de la Turnul Londrei (├«nc─â decorat cu capetele prin╚Ťilor galezi ├«nvin╚Öi) la Westminster Abbey. Acesta a fost contextul imediat ├«n care el hot─âr├ó╚Öte s─â numeasc─â mai mul╚Ťi cavaleri:ordinul adresat celor cu venituri de peste 100 de lire anual e dat doar dou─â zile mai t├órziu.

Nu avem informa╚Ťii cu privire la organizarea ceremoniei, dar putem presupune c─â regele s-a implicat personal. ╚śi probabil c─â, cu entuziasmul arthurian ├«nc─â viu, dorind s─â fie privit ├«n aceea╚Öi lumin─â ca legendarul rege, Edward a vrut ca pentru acea ocazie special─â s─â fie creat─â o pies─â central─â. Probabil c─â ├«n acea var─â t├ómplarii regali s-au adunat la Winchester ╚Öi au ├«nceput, la instruc╚Ťiunile regelui, construc╚Ťia Mesei Rotunde.

Sursa:http://www.historyextra.com