Secretara lui Goebbels, Brunhilde Pomsel, a murit la vârsta de 106 ani jpeg

Secretara lui Goebbels, Brunhilde Pomsel, a murit la vârsta de 106 ani

Brunhilde Pomsel, fosta secretar─â a ministrului de propagand─â,  Joseph Goebbels, a murit la v├órst─â de 106 ani, ├«n Munchen.

Brunhilde a fost una dintre cele mai apropiate persoane ale nazistului Goebbles, dat─â fiind sluja ei:secretara personal─â. Ea era una dintre ultimii membri ai staffului nazist care ├«nc─â mai tr─âia, ┼či care a a vorbit despre via┼úa ei. ├Äntr-un documentar recent, ea m─ârturise┼čte c─â nu ┼čtia nimic legat de moartea celor ┼čase milioane de evrei ├«n timpul Holocaustului.  ├Än produc┼úia ÔÇťA german lifeÔÇŁ ea spune c─â nu se simte cu nimic vinovat─â, ÔÇťdec├ót dac─â asta ar ├«nsemna ca tot poporul german s─â fie vinovatÔÇŁ.

buu jpg jpeg

N─âscut─â ├«n ianuarie 1911, Pomsel a lucrat ini┼úial ca redactor pentru un afacerist evreu. Cu toate c─â mereu a declarat c─â este apolitic─â, ├«n momentul ├«n care nazi┼čtii au preluat puterea ├«n 1933, ea s-a ├«nscris ├«n partid, refuz├ónd o slujb─â oferit─â de c─âtre guvern la postul na┼úional de radio. Calit─â┼úile sale de dactilograf au adus-o ├«n aten┼úia lui Goebbels, care a angajat-o ca secretar─â ├«n 1942. Ea ├«l descrie pe ministrul nazist ca fiind ÔÇťun b─ârbat ar─âtor, cam mic de statur─â, care se ├«mbr─âca elegant, dar era arogantÔÇŁ

goe jpg jpeg

Prietena sa evreic─â, Eva Lowenthal, a disp─ârut ├«n noiembrie 1943. ┼×ase ani mai t├órziu, Pomsel a aflat c─â ea a murit ├«n lag─ârul de concentrare de la Ausschwitz. Brunhilde Pomsel a fost capturat─â de c─âtre trupele sovietice la finalul r─âzboiului, ┼či a petrecut urm─âtorii cinci ani la ├«nchisoare. ├Än 1950, ea a revenit ├«n Germania, unde timp de 20 de ani a lucrat la radio.

Sursa:bbc.com