Scurt istoric al vehiculelor folosite de Papi jpeg

Scurt istoric al vehiculelor folosite de Papi

Mul┼úimea adunat─â ├«n Pia┼úa Sf├óntul Petru pentru ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc se a┼čtepta s─â-l vad─â ap─âr├ónd ├«ntr-un vehicul cu geamuri anti-glon┼ú, cunoscut ┼či sub numele de papamobil, folosit ┼či de predecesorii s─âi. Dar ├«n loc de asta, noul lider a peste un miliard de catolici a ├«nt├ómpinat mul┼úimea dintr-un Mercedes decapotabil, f─âr─â tron ┼či f─âr─â geamuri anti-glon┼ú.

De┼či ne a┼čteptam ca papamobilul s─â fie un fel de cupol─â pe ro┼úi, Papa Francis a ├«nt├ómpinat mul┼úimea dintr-o ma┼čin─â decapotabil─â. Mai mult dec├ót at├ót, automobilul folosit la inaugurare este posibil s─â aib─â ca an de fabrica┼úie 2007, pentru c─â atunci compania Mercedes a dat ├«n folosin┼ú─â pentru Vatican un model similar, G500. Aceast─â ma┼čin─â a fost doar pu┼úin modificat─â, sus┼úine ÔÇ×The TelegraphÔÇť.

Ca toate papamobilele, ┼či aceast─â ma┼čin─â avea num─ârul de ├«nmatriculare ÔÇ×SCV 1ÔÇť, abreviere de la numele latin ┼či italian pentru Vatican:Stato della Citta del Vaticano (italian─â) ┼či Status Civitatis Vaticanae (latin─â). Din motive de securitate, mai mult ca sigur c─â ├«l vom vedea pe Pap─â folosind un papamobil anti-glon┼ú.

Istoria vehiculului cu o ├«nf─â┼úi┼čare at├ót de ciudat─â

Papamobilul reprezint─â varianta modern─â ┼či motorizat─â a ÔÇ×sedia gestatoriaÔÇť, tronul decorat amplasat pe o platform─â, ├«n care era c─ârat pontiful de c─âtre 12 servitori.

├Än anii '30 a fost oferit primul motor cu ardere intern─â, atunci c├ónd Mercedes-Benz a construit Nurburg 460 Pullman Saloon pentru Papa Pius al XI-lea. Treizeci de ani mai t├órziu i-a fost prezentat Papei Ioan al XXIII-lea Landaulet 300d (adic─â un vehicul cu scaunele din spate acoperite. Papa Paul al VI-lea a folosit, ┼či el, un Mercedes. De fapt, de┼či Ford, Seat, Rover ┼či Fiat au fost printre firmele care au modificat modelele standard pentru a face ceva potrivit pentru un Pap─â, Mercedes este compania care a r─âmas asociat─â cu acest nume ÔÇô papa-mobil. 

646x404 1 1 jpg jpeg

Papa Ioan Paul al II-lea FOTO AFP

├Än anii '80, Papa Ioan Paul al II-lea a c─âl─âtorit cu un G-wagon modificat, model care a precedat vehiculul ├«n care a c─âl─âtorit Papa Francisc la ├«nvestirea de zilele trecute. Aceast─â ma┼čin─â a dat tonul formei pe care o asociem acum cu papamobilul, av├ónd o platform─â ├«n spate, protejat─â de sticl─â. Aceast─â sticl─â a devenit anti-glon┼ú imediat dup─â ├«ncercarea de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, din 1981.

Cel mai recent papamobil a fost livrat pentru Vatican ├«n decembrie 2012. Bazat pe modelul Mercedes de clas─â M, ultimul vehicul a fost destinat pentru transportul Papei Benedict al XVI-lea ┼či era prev─âzut cu o ┼či mai mare cu┼čc─â de sticl─â ┼či cu un tavan iluminat pentru a ajuta mul┼úimile s─â-┼či vad─â conduc─âtorul. Vehiculul a fost construit ├«n nou─â luni ┼či mai avea ┼či un tron ├«mbr─âcat ├«ntr-un ve┼čtm├ónt al P─ârintelui.

bene jpg jpeg

Vehiculul folosit de Papa Benedict FOTO AFP

ÔÇ×Cu┼čcaÔÇť este prev─âzut─â ┼či cu un sistem de aer condi┼úionat puternic, iar ├«n─âl┼úimea total─â a vehiculului a fost redus─â, comparativ cu versiunile anterioare.

Sursa:www.adevarul.ro