Sculptură anticolonialistă, expusă în Trafalgar Square (foto: Getty Images)

Sculptură anticolonialistă, expusă în Trafalgar Square

📁 Istorie recentă
🗓️ 21 noiembrie 2022

O sculptură care îl reprezintă pe pastorul baptist John Chilembwe, aflat la originea unei revolte eșuate în 1915 împotriva regimului colonial din Malawi, a fost dezvelită la sfârșitul lunii septembrie în celebra piață Trafalgar Square din Londra, unde va rămâne expusă până în 2024, relatează Agerpres.

Această operă de artă realizată de Samson Kambalu, un artist originar din Malawi, dar care locuiește în Oxford, îl arată pe John Chilembwe în timp ce poartă o pălărie, un fapt interzis pentru africanii din acea epocă, în fața persoanelor caucaziene, iar pastorul este reprezentat la o scară supradimensionată, dominând un misionar.

„John Chilembwe a fost o personalitate a modernității din Malawi. A fost primul african din Malawi care a încercat să rezolve problemele de nedreptate colonială. A fost ceva destul de radical, chiar și pentru africani”, a declarat Samson Kambalu.

Sculptura, realizată pe baza unei fotografii făcute în 1914, dezvăluie „poveștile ascunse ale populațiilor nereprezentate în istoria Imperiului Britanic din Africa și dincolo de ea”, a precizat Primăria din Londra.