Scheletele a doi tineri care se ţin de mână, din epoca medievală, descoperite de arheologi la Cluj: "Este un caz ciudat, un fel de Romeo şi Julieta" jpeg

Scheletele a doi tineri care se ţin de mână, din epoca medievală, descoperite de arheologi la Cluj: "Este un caz ciudat, un fel de Romeo şi Julieta"

📁 Antichitate
🗓️ 18 aprilie 2013

Mai multe schelete, între care cele a doi tineri care se ţin de mână, din epoca medievală, au fost descoperite de către o echipă a Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca în curtea unei foste mănăstiri dominicane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cercetătorul principal Adrian Rusu de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei a Academiei Române din Cluj-Napoca, specialist în epoca medievală, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că, în cadrul unor lucrări făcute în curtea interioară a fostei mănăstiri dominicane din Cluj-Napoca, au fost descoperite mai multe schelete.

"Printre acestea şi cele aparţinând unui cuplu de tineri de circa 30 de ani, bărbat şi femeie, aşezate faţă în faţă, care se ţineau de mână şi care au fost îngropaţi împreună. Este un caz ciudat, un fel de Romeo şi Julieta. Am descoperit că bărbatul a murit în urma unui accident, osul sternului fiind spart de un obiect contondent, iar femeia, care a fost îngropată cu el, probabil că a făcut infarct la aflarea veştii. Altă explicaţie nu găsim. Scheletele aparţin epocii medievale, din perioada 1.450 - 1.550, fiind un lucru normal ca în jurul unei biserici să se afle morminte", a spus Rusu.

El a afirmat că, în zonă, a mai fost descoperit şi scheletul unui copil, secţionat însă de o fundaţie, dar şi oase din partea de jos a piciorului, aparţinând unui al patrulea schelet.

Lucrările efectuate de specialiştii Institutului de Arheologie împreună cu cei ai Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca fac parte dintr-un proiect de restaurare a fostei mănăstiri dominicane din Cluj-Napoca, monument istoric ce datează din secolul al XIV-lea.

sursa:gandul.info