Scandal diplomatic fără precedent între Washington şi Londra  Ambasadorul britanic în SUA, despre Trump: „Un incompetent“ jpeg

Scandal diplomatic fără precedent între Washington şi Londra. Ambasadorul britanic în SUA, despre Trump: „Un incompetent“

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 iulie 2019

Ambasadorul Marii Britanii la Washington are o impresie foarte proastă despre Donald Trump, transmiţând Londrei că preşedintele american este un „incompetent“ şi conduce o administraţie „unică în disfuncţionalitatea ei“, relatează adevarul.ro.

Ambasadorul britanic la Washington, Kim Darroch, critică aspru administraţia condusă de republicanul Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. Într-o serie de telegrame diplomatice trasmise la Londra, el îl consideră pe preşedintele american drept un „incompetent“ care conduce o administraţie „unică în disfuncţionalitatea ei“. „Se va prăbuşi în flăcări“, avertizează diplomatul britanic, ale cărui note au ajuns în redacţia săptămânalului Mail on Sunday. El denunţă totodată poziţia adoptată de Trump faţă de Iran. 

Preşedintele american este „instabil“ şi „incompetent“, iar administraţia sa este „ineptă“ şi „unică în disfuncţionalitatea ei“, scrie Kim Darroch, aflat în post la Washington din 28 ianuarie 2016, cu aproape un an înainte de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. Previziunile sale asupra viitorului administraţiei Trump sunt sumbre. „Nu credem cu adevărat că această administraţie va deveni substanţial mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin stângace şi ineptă din punct de vedere diplomatic“, subliniază el într-unul din mesajele sale scurse către Mail on Sunday şi preluate de AFP. Preşedinţia lui Trump este susceptibilă „să se prăbuşească în flăcări“, „să se încheie în dizgraţie“, insistă diplomatul. Darroch mai scrie că informaţiile cu privire la „haosul şi luptele feroce“ de la Casa Albă sunt „în cea mai mare parte adevărate“, deşi Trump le neagă sub calificativul „fake news“ („ştiri false“). 

Într-o notă mai recentă, datată 22 iunie, ambasadorul britanic critică politica lui Trump faţă de Iran, care a născut temeri legate de izbucnirea unui conflict armat. Potrivit diplomatului, Trump a avut pe acest subiect poziţii „incoerente“ şi „haotice“. El nu crede în argumentul că liderul de la Casa Albă ar fi renunţat în ultima clipă la un bombardament asupra regimului de la Teheran prin faptul că acest atac de represalii la doborârea unei drone americane ar fi fost disproporţionat, riscând să provoace moartea a 150 de civili. Nu a acţionat „mai probabil din cauza că nu a fost niciodată complet convins de această soluţie şi era îngrijorat de cum această schimbare faţă de una din promisiunile din campania din 2016 va fi percepută în 2020“, a apreciat Kim Darroch, în vârstă de 65 de ani. Potrivit Mail on Sunday, telegramele intrate în posesia sa acoperă o perioadă care începe în 2017. Ele au fost divulgate cel mai probabil de un funcţionar britanic. Ministerul britanic de Externe nu a contestat veridicitatea acestor telegrame diplomatice. „Britanicii au dreptul să aştepte ca ambasadorii noştri să le furnizeze miniştrilor noştri evaluări oneste privind politicienii din ţările în care sunt detaşaţi“, a reacţionat un purtător de cuvânt. „Opiniile lor nu sunt neapărat şi cele ale miniştrilor sau guvernului nostru“, a precizat el.