Satul Alun Ținutul Pădurenilor  Foto Daniel Guță (115) JPG

Satele din Ținutul Pădurenilor ies din izolare, după decenii de așteptare

📁 Istorie recentă
🗓️ 8 mai 2023

Drumurile care leagă Hunedoara de satele comunei Lelese din Ținutul Pădurenilor vor fi modernizate, după o așteptare îndelungată a localnicilor. Proiectul va fi realizat chiar în acest an.

Turiștii care vor să viziteze satele pitorești din comuna Lelese din Hunedoara vor putea circula pe drumuri modernizate, începând din acest an, susțin autoritățile locale.

Cele două drumuri care leagă municipiul Hunedoara de comuna Lelese din Ținutul Pădurenilor, traversând valea Govâjdiei, vor fi modernizate.

Primul dintre ele Hunedoara – Govâjdia – Runcu Mare se află în șantier încă din anul 2021, iar un sector de circa nouă kilometri va fi asfaltat printr-o investiție derulată de Primăria Lelese, cu fonduri accesate prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

„Așteptăm ca lucrările la sectorul de drum dintre Govâjdia și Runcu Mare să fie finalizate în acest an. Pentru celelalte sectoare ale drumului, unul spre satul Runcu Mare și altul dincolo de sat, spre Vadu Dobrii, a fost semnat contractul de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru ca și acestea, în lungime de vreo cinci kilometri să fie modernizate”, a precizat primarul comunei Lelese, Ciprian Achim.

Noua șosea de pe valea Runcului din Hunedoara, construită în locul drumului forestier, va facilita accesul în satul Runcu Mare, una dintre așezările din România care și-au păstrat aproape nealterată înfățișarea de acum un secol.

Drumul spre Runcu Mare va fi modernizat complet (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Drumul spre Runcu Mare va fi modernizat complet (foto: Daniel Guță / Adevărul)

Recent, opt dintre casele vechi din satul Runcu Mare au fost incluse pe „Ruta satelor cu arhitectură tradițională”, un proiect sprijinit de Uniunea Europeană, prin care vor fi restaurate pentru a deveni repere ale turismului rural din Hunedoara.

Drumul spre comuna Lelese, asfaltat pe bucăți

În ultimii ani, drumul Hunedoara – Govâjdia – Lelese a fost asfaltat pe bucăți, iar în prezent trei tronsoane, care însumează circa cinci kilometri, au rămas nemodernizate.

Consiliul Județean a scos la licitație publică lucrările de modernizare a sectoarelor acoperite cu pământ și piatră, aflate între Furnalul din Govâjdia și satul Lelese. Investiția este estimată la peste zece milioane de lei.

Citește mai multe amănunte și vezi video pe adevarul.ro