sarcofag cimitir1 jpg

Sarcofag roman distrus cu excavatorul într-un cimitir din Alba Iulia

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 2 martie 2023

Un sarcofag roman vechi de peste 1.700 de ani a fost distrus cu excavatorul în timpul unei săpături din cimitirul municipal din Alba Iulia. Polițiștii specializați în patrimoniu s-au sesizat și au început cercetările.

Totul a pornit de la o sesizare trimisă de un cetățean din oraș, către arheologi pe pagina de Facebook a secției de Arheologie ce aparține Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

„Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui. Un sarcofag roman din piatră era format din două ”operculum” și ”arca”. Sunt bucăți din arcă și din capacul sarcofagului care are la colț patru sferturi de sferă”, a explicat arheologul George Bounegru, citat de alba24.ro.

Acesta a completat că nu oricine își putea permite un asemenea sarcofag și că era vorba, foarte probabil, de una dintre personalitățile de la Apulum.

„O persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag”, a precizat arheologul.

Arheologii au mai precizat că bucățile din sarcofag vor fi duse la muzeul din Alba Iulia, într-un spațiu special de depozitare, pentru a fi cercetat și mai apoi pentru a începe reconstruirea acestuia.

Reprezentații IPJ Alba au declarat că a fost deschis un dosar penal in rem, pentru distrugere și lucrări care pot afecta site-urile arheologice. Administratorul Cimitirului Municipal, Ion Radu Bogdan, susține că este vorba despre un vid legislativ.

„Terenul este al primăriei, locurile le vinde primăria, eu sunt administrator. Răspunderea este a mea pentru ce se face în cimitir. Pe suprafața de teren se sapă gropi, în una dintre gropi s-au găsit acele pietre. Ele s-au scos s-au pus deoparte, iar cei de la muzeu ne-au rugat să le urcăm într-o mașină și să le ducem dânșilor”, a explicat administratorul, potrivit sursei citate.

Acesta a declarat că pietrele au fost scoase cu excavatorul și nu a fost nicio rea intenție și că nu avea de unde să știe cel care săpa peste ce a dat.

„Am făcut o adresă acum ceva ani către la Muzeu să vină dacă doresc când sap un rând de gropi să vină un reprezentant să stea acolo și să vadă. Nu am primit răspuns în trei ani de la adresa aia. Eu normal că mi-am văzut de treabă că nu era să stau cu morții neîngropați”, a declarat administratorul cimitirului.

Vezi video pe alba24.ro.