Mormântul lui Suleyman Magnificul a fost descoperit în Ungaria jpeg

Săptămâna Suleyman Magnificul, pe site-ul historia.ro

📁 Imperiul Otoman
🗓️ 4 martie 2013

Personajul istoric Soliman I (în turcă:Süleyman),   născut în 1494, şi ajuns pe tronul imperial în 1520 a fost unul cunoscut mai mult de către istorici si specialisti si vag de publicul larg. Interesul general s-a modificat însă odată cu apariţia serialului turcesc "Suleyman, sub domnia iubirii".

Intrigile de palat, dar şi unele ipostaze care contravin dreptului islamic au atras numeroase critici împotriva aceste producţii. Cât de multe libertăţi şi-au asumat scenariştii, cât este adevăr istoric este greu de precizat. Problema principală este că Suleyman (Soliman) este un simbol al identităţii turceşti, chiar dacă el vine dintr-o perioadă despre care se vorbeşte în cel puţin două registre în actuala Turcie:pe de o parte sunt mulţi care admiră Imperiul Otoman şi îl consideră un măreţ înaintaş, iar alţii care consideră revoluţia lui Kemal Ataturk ca punct de pornire a ceea ce înseamnă Actualul stat turc. Fiecare ar dreptate în felul său în cele din urmă.

Serialul ridică probleme cu privire la marile decizii luate atunci când Imperiul Otoman era exact la apogeul său, dar şi la aspecte privind viaţa personală a sultanului:alcoolul, uciderea copiilor, relaţiile din interiorul haremului.

Prin seria de articole pe care o vom prezenta în această săptămână vom incerca să prezentăm versiunea istorică a poveştii. E adevărat că fără acest serial multe din istoriile frumoase ale acelei perioade ar circula intr-un cerc limitat de oameni.  De aceea trebuie să dăm Cezarului ce este al cezarului si sa recunoaştem că multe dintre costumele personajelor sunt recreate dupa moda vremii,  fie ca este vorba de  rochiile si bijuteriile somptuoase ale femeilor din haremul sultanului sau de vestimentatia elaborata a barbatilor de la Curte.

Subiectele abordate de noi vor fi legate atât de personalitatea marelului sultan, viaţa şi activitatea sa, dar şi de unele curiozități ale lumii musulmane din Evul Mediu, cum ar fi uciderea fraţilor sau relaţiile din Harem. Nu vă voi pobesti mai multe, ci vă voi lasa să descoperiţi subiectele pregătite de noi până duminică.