La TVR: In Memoriam Alexandru Tocilescu jpeg

Sala Mică a Teatrului Naţional va fi inaugurată cu un spectacol-lectură în memoria lui Alexandru Tocilescu

📁 Istoria Teatrului
Autor: Redacția
🗓️ 16 martie 2012

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) va găzdui, în stagiunea de anul acesta, un spectacol-lectură pentru a prezenta viziunea lui Alexandru Tocilescu asupra piesei „D'ale carnavalului", ce ar fi trebuit să stea la baza unui spectacol dedicat Anului Caragiale.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate de Teatrul Naţional din Bucureşti, unde au fost prezentate proiectele din acest an ale instituţiei, directorul TNB, Ion Caramitru, a vorbit despre proiectul la care începuse să lucreze Alexandru Tocilescu şi pe care n-a mai apucat să-l încheie.

Cum Tocilescu avea o viziune uimitoare asupra textului lui Caragiale, angajaţii Naţionalului au hotărât să realizeze un eveniment special în care să prezinte această viziune a regizorului, în memoria sa. Vor participa apropiaţi ai artistului, dar şi actori şi actriţe care ar fi trebuit să facă parte din distribuţie. Acest proiect este conceput pentru a inaugura Sala Mică a Teatrului Naţional, după lucrările de renovare şi reabilitare, precizează Mediafax.

Pentru comemorarea a 100 de ani de la moartea lui Ion Luca Caragiale, Teatrul Naţional care poartă numele dramaturgului are în plan, pentru acest an, mai multe montări pe textele sale.

Astfel, conform declaraţiilor lui Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele a început deja repetiţiile pentru spectacolul „Scrisoarea", după „O scrisoare pierdută", care va avea premiera, cel mai probabil, în mai. Din distribuţia spectacolului fac parte, printre alţii, Alexandru Bindea, Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu, Ştefan Bănică Jr.O altă premieră dedicată lui Caragiale, preconizată tot pentru luna mai, este spectacolul regizat de Alexandru Dabija după „Două loturi".

Gigi Căciuleanu va realiza, în acelaşi context, baletul „D'ale noastre", care va avea premiera cel mai probabil în iunie. Silviu Purcărete începe repetiţiile pentru spectacolul „Conu Leonida faţă cu reacţiunea" cu Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc în distribuţie.

Programul este completat cu spectacolul lui Radu Afrim după „Năpasta", de montarea lui Felix Alexa după „O noapte furtunoasă", deja existentă în programul stagiunii, precum şi de un recital de Radu Beligan după textele lui Caragiale.

Potrivit reprezentanţilor TNB, după ce lucrările de reabilitare se vor încheia, teatrul va avea şapte spaţii de joc:Sala Mare (900 de locuri), Sala Mică (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictură (286 de locuri), Sala Media şi Amfiteatrul în aer liber.

De la 1 iunie, Sala Amfiteatru a Naţionalului va fi închisă, iar spectacolele prezentate aici vor fi readaptate pentru scena mare, pentru a nu fi scoase din repertoriu. Sălile Teatrului Naţional, după încheierea şantierului, vor fi rezervate atât spectacolelor permanente ale instituţiei, cât şi spectacolelor realizate de studenţi sau mini-stagiunilor unor teatre invitate.

Lista spectacolelor din stagiunea curentă a TNB este completată cu spectacolul „Fata din curcubeu" de Lia Bugnar, un one-woman show cu Tania Popa.

sursa:adevarul.ro