S-a descoperit mormântul lui Alexandru cel Mare?
Un grup de arheologi din Amphipolis, Serres, susţine că a făcut una dintre cele mai mari descoperiri din istorie. Cercetătorii afirmă că ar fi scos la iveală mormântul lui Alexandru cel Mare, informează greekreporter.com.
Mormântul ar avea o circumferinţă de 498 de metri şi ar reprezenta o adevărată capodoperă cel mai probabil realizată pentru un rege. Magnificul mormânt este acoperit cu marmură de calitate superioară, lucrată la un înalt nivel având în vedere uneltele disponibile în epocă. Odinioară acoperit cu pământ, mormântul era decorat cu un leu, o sculptură cunoscută drept leul din Amphipolis, descoperit de nişte soldaţi greci în 1912, ulterior mutat şi restaurat.
Alexandru cel Mare moare la vârsta de 32 de ani, dupã ce a devenit artizanul unui imperiu care se întindea din Albania pânã în Pakistan. Nimeni nu a putut sã ofere pânã acum informaţii exacte privind moartea marelui general. Iar recent teoriile s-au inmulţit. Misterul este probabil de nedezlegat, şi totuşi irezistibil. Conspiraţionismul a luat amploare de când Oliver Stone a lansat pelicula ”Alexander” în 2004, un film care, în ciuda defecţiunilor artistice, are la bazã cercetarea istoricã.
Puţine evenimente au fost atât de neaşteptate ca moartea regelui macedonean. Pentru cã regele îşi demonstrase rezistenţa în timpul camapaniei de 12 ani din Asia, vreme în care a trecut prin numeroase dificultãţi. Ba chiar contemporanii îi atribuiau o esenţã divinã. În 325 a.Hr., dupã ce se luptã cu rãzboinicii asiatici din sud îşi revine în urma unei rãni provocate de o sãgeatã care îi strãpunge plãmânul.
Drept urmare, când regele se îmbolnãveşte aşa tare câţiva ani mai târziu, toatã lumea este şocatã. Confuzia este mare pentru cã nici nu îşi fãcuse planuri în legãturã cu succesiunea la tron, ceea ce va provoca lupte nesfârşite între diadohi. Evenimente de o asemenea importanţã implicã în mod natural o cãutare perpetuã de cauze. Se cer explicaţii, mai ales cã nu existã vreun consens în lumea ştiinţificã privind cauza morţii, deşi cei mai mulţi cercetãtori opteazã pentru boalã. În 1996 Eugene Borza, specialist în Macedonia anticã, participã la un congres medical la Universitatea din Maryland, care propune diagnosticul de febrã tifoidã. S-au mai propus şi malaria, leucemia, pojarul, asociate cu alcoolismul şi suferinta pe care i-o lãsase dispariţia prietenului sãu Hefaistion.
Citeşte mai multe despre misterul morţii lui Alexandru AICI