646x404 jpeg

Ruşii avansează către centrul Severodoneţk. Analist: trupele ucrainene au de luat o decizie dificilă

📁 Istorie recentă
🗓️ 30 mai 2022

Forţele ruse au avansat către centrul Severodoneţk, un oraş situat în estul Ucrainei, bombardat intensiv de săptămâni de zile, în care au loc lupte de stradă, anunţă luni guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, relatează AFP, citat de adevarul.ro.

„Ruşii înaintează către centrul Severodoneţk. Luptele continuă, situaţia este foarte dificilă”, anunţă într-o postare pe Telegram Gaidai. Două persoane au fost rănite luni, după ce maşina în care se aflau a fost luată drept ţintă, însă se aflau ”în siguranţă”;trei medici au fost daţi dispăruţi; „infrastructua critică a Sievierodoneţkului este distrusă, 60% dintre locuinţe nu mai pot fi refăcute”, spune Gaidai.

Drumul care asigură legătura dintre Sivierodoneţk, Lîsîceansk şi Bahmut, mai la sud, este considerat prea ”periculos” în vederea evacuării civililor şi a transporturilor de ajutor umanitar. Serghii Gaidai a semnalat duminică un atac vizând Sievierodoneţk şi lupte de stradă, adăugând că situaţia la Lîsîceansk s-a ”agravat puternic”.

Severodoneţk, un oraş cu 100.000 de locuitori înainte de război, este bombardat intensiv de săptămâni de zile de către armata rusă şi separatişti proruşi care luptă alături de aceasta. Zeci de civili au fost ucişi în oraş. Severodoneţkul şi Lîsîceanskul se află la 80 de kilometri est de Hramatorsk, care a devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean după ce separatişti proruşi susţinuţi de Moscova au cucerit partea de est a acestui mare bazin carbonifer în 2014.

Analistul în domeniul apărării Michael Clarke a declarat pentru BBC că forţele ucrainene care apără Sveredoneţk au de luat o decizie dificilă în condiţiile în care trupele ruse sunt pe cale să încercuiască oraşul - dacă să încerce să salveze oraşul sau să se retragă înspre vest, unde ar fi mai protejate. „La vest de râu ucrainenii au circa patru brigăzi. Ruşii încearcă să ajungă în spetele lor. Dacă reuşesc, aceste brigăzi vor fi în mare dificultate. Aceste patru brigăzi pot menţine oraşul aprovizionat destul de bine”, a spus Clarke.

Mai multe pentru tine...