Peer Gebauer (foto: Ambasada Germaniei la Bucureşti)

Reuniunea Liderilor de la München are loc pentru prima dată în România

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 noiembrie 2022

În perioada 27-29 noiembrie, Conferința de Securitate de la München organizează pentru prima dată la București, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al României, Reuniunea Liderilor de la München.

Reuniunea Liderilor de la München are loc în perioada premergătoare Reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la București din 29-30 noiembrie, la care va participa și ministrul federal de Externe, Annalena Baerbock, informează un comunicat al Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

„România s-a dovedit a fi un partener european și un aliat transatlantic de încredere în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Fie că este vorba de dezvoltarea unui răspuns european la agresiunea rusă, de primirea persoanelor din Ucraina care caută protecție sau de sprijinirea exportului de cereale ucrainene, România a fost și continuă să fie de încredere. Acest lucru este valabil mai ales în ceea ce privește politica de securitate: România este extrem de importantă pentru găzduirea trupelor internaționale și pentru securizarea flancului sud-estic al teritoriului nostru NATO. Mă bucur că acest rol important al României, precum și însemnătatea sporită a regiunii Mării Negre sunt tot mai mult recunoscute pe scena internațională. Acest lucru este evidențiat și de faptul că, în zilele următoare, România va găzdui Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, precum și Reuniunea Liderilor de la München, un eveniment la nivel înalt al Conferinței de Securitate de la München. În acest context, ne bucurăm să îl întâmpinăm în România și pe președintele Conferinței de Securitate de la München, ambasadorul Christoph Heusgen”, a declarat ambasadorul Peer Gebauer, în comunicatul citat.

La Reuniunea Liderilor de la München, aproximativ 75 de reprezentanți guvernamentali de rang înalt și experți în politică externă și de securitate sunt așteptați să discute despre consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și despre alte probleme de securitate din regiune. Printre participanții din Germania se va număra ministrul federal pentru însărcinări speciale și șeful Cancelariei Federale, Wolfgang Schmidt.

Din partea României, vor fi prezenți președintele Klaus Werner Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Externe Bogdan Aurescu. În urma reuniunii, va fi publicat un „Munich Security Brief”, care va cuprinde principalele puncte de interes și recomandări ale conferinței.

Reuniunea liderilor de la München

Participanții la Reuniunea Liderilor de la München fac schimb de opinii cu privire la provocările actuale în materie de politică externă și de securitate, cu accent special pe un context regional specific. Reuniunile au loc de până la două ori pe an în diferite capitale din întreaga lume. Reuniunile Liderilor de la München facilitează un schimb deschis și interactiv între factorii de decizie la nivel înalt și experți din întreaga lume.