Resturi de mâncare, descoperite într-o amforă veche de 2300 de ani
O descoperire uluitoare a fost făcută în zona Monte Sant'Angelo din Sicilia în urma unor săpături, fiind vorba de o amforă cu resturi de mâncare.
Cu ajutorul noii descoperiri, cercetătorii ar putea afla ce dietă aveau oamenii din acea zonă acum 2300 de ani, scrie presa italiană. Amfora a fost găsită într-una din casele aflate în zona de studiu.
În vas, au găsit o cantitate importantă de rămășițe de pești mici, și demonstrează o mare disponibilitate a resurselor marine, în timp ce măslinele și urmele de ulei de măsline confirmă rolul lor central în nutriție și în practicile rituale.
De asemenea, au găsit și semințe de rodie, care confirmă tot existența unor ritualuri, vorbind despre o utilizare culturală a alimentelor.
Descoperirea este semnificativă deoarece include și posibile referințe la garum și liquamen. Garum, un sos de pește fermentat, a fost unul dintre cele mai populare alimente din lumea antică, folosit ca aromă în multe feluri de mâncare și transportat adesea în amfore.
Liquamenul, o variantă similară și la fel de răspândită, a fost folosită ca alternativă mai ieftină, dar cu aceeași funcție.
Săpăturile au început în 2023, și sunt susținute de parcul arheologic din Valea Templelor din Argentino.
Scopul proiectului este de a reconstrui structura urbană a vechii Finziade, acum Licata și de a afla despre viața cotidiană din ultima ctitorie grecească a Siciliei (282 î.Hr).
Amfora este în prezent supusă unei analize chimice și arheobotanice suplimentare pentru a confirma identificarea reziduurilor. Experții speră să obțină date mai detaliate despre procesul de fermentare a condimentelor și despre tehnicile de conservare a alimentelor din epocă.
După examinări, amfora va putea fi văzută de turiști, fiind expusă într-un muzeu.
Sursa: adevarul.ro
Mai multe pentru tine...