image

Republica Moldova şi Ucraina au primit statutul de ţări candidate la Uniunea Europeană

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 iunie 2022

Republica Moldova şi Ucraina au primit statutul de ţări candidate la Uniunea Europeană, au decis joi şefii de stat şi de guverne din UE în cadrul Consiliului European de joi de la Bruxelles. Anunţul a fost făcut de Klaus Iohannis, pe Twitter, şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Reuşită istorică astăzi, când Consiliul European a acordat statutul de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. S-a ajuns la această decizie extraordinară în urma suportului şi demersurilor puternice ale României. Georgia primeşte, de asemenea, promissiunea perspectivei europene, cu paşi importanţi de efectuat. Această decizie aduce speranţă şi încredere în viitorul european al popoarelor acestor ţări şi mari responsabilităţi pentru liderii lor. România este pregătită să ofere în continuare ajutorul său pentru Ucraina, Moldova şi Georgia pe calea lor europeană“, a scris preşedintele Iohannis pe Twitter.

Acest summit UE „este un moment istoric pe plan geopolitic”, declara Charles Michel înaintea reuniunii de joi a şefilor de stat şi de guverne. Decizia luată „va angaja viitorul Uniunii Europene, stabilitatea noastră, securitatea noastră, prosperitatea noastră”, subliniază Michel.

Liderii Celor 27 recunosc astfel Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la UE, a anunţat Charles Michel, care evocă un „moment istoric” în toiul ofensivei Rusiei în Ucraina.

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunităţi şi mai multă ordine în ţara lor. Avem în faţă un drum complicat, care va cere multă muncă şi efort - şi pe care suntem pregătiţi să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetăţenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!“, a scris Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, pe Facebook.

Zelenski: „Viitorul Ucrainei este în UE”

Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat decizia liderilor Uniunii Europene de a acorda Ucrainei statutul de candidat. Şeful statului ucrainean a scris despre asta pe Twitter.

„Salut sincer decizia liderilor UE de a acorda Ucrainei statutul de candidat. Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE", a spus președintele Ucrainei.

El a mulţumit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi liderilor UE pentru sprijinul acordat.

„Viitorul Ucrainei este în UE”, a subliniat Zelensky.