Relicve ale lui Buddha descoperite de arheologii nepalezi jpeg

Relicve ale lui Buddha descoperite de arheologii nepalezi

📁 Antichitate
Autor: Cezara Anton
🗓️ 20 mai 2013

Arheologii nepalezi au adus la lumină rămăşiţe ce au făcut parte, cel mai probabil, din casa mamei lui Siddhartha Gautama Buddha, născut în 623 î.Hr.-consemnat în 249 î.Hr. pe o coloană comemorativă construită de către împăratul Aşoka (304 – 232 Î.Hr.). Excavările au loc de doi ani în regiunea Devdaha al districtului Rupandehi, unde se credea că există aceste relicve, însă, abia în urmă cu trei săptămâni, au început lucrări în zona Bhawanipur, unde s-au făcut aceste descoperiri.

Prakash Darnal, un funcţionar al Departamentului de Arheologie, explică faptul că au fost descoperite o fântână, ruine ale palatului Siddhartha, precum şi un bust al lui Buddha, care vor demonstra legătura zonei cu acesta. Însă, există 14 secţiuni ale locului, ce datează din secolele X, XI şi XII, care au, potenţial, o conexiune cu Buddha. De aceea, „sunt necesare studii şi excavări adiţionale pentru a demonstra exact, în care parte a Bhawanipur-ului se găseşte casa mamei lui Gautama Buddha”.

Noul sit arheologic se află la o distanţă de 20 km de oraşul sacru al naşterii lui Buddha, respectiv Lumbini, aflat sub egida UNESCO şi protejat ca World Heritage Site. Deşi este unul dintre cele mai sfinte locuri din lume şi centru al uneia dintre cele mai importante religii, împrejurimile oraşului Lumbini sunt încă neexplorate şi neprotejate. Astfel, în Bhawanipur, localnicii se plâng de faptul că, deja, artefactele descoperite se fură, deoarece situl arheologic este împrejmuit doar cu sârmă ghimpată, neavând alte formule de protecţie.