Regizorul Lucian Pintilie a murit la vârsta de 84 de ani jpeg

Regizorul Lucian Pintilie a murit la vârsta de 84 de ani

📁 Istoria Teatrului
Autor: Redacția
🗓️ 17 mai 2018

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români, a murit miercuri la vârsta de 84 de ani. El a fost internat duminică seară, în stare gravă, la Spitalul Elias.

Lucian Pintilie, în vârstă de 84 de ani, s-a internat duminică, 13 mai, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, în stare foarte gravă, în contextul acutizării unor afecţiuni cronice. A fost admis în secţia de Terapie Intensivă, unde a necesitat investigaţii medicale, monitorizare şi tratament de specialitate, a precizat Silvius Negoiţă, potrivit Agerpres. 

Lucian Pintilie s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, la Tarutina, în Basarabia de Sud. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 și Reconstituirea. Reconstituirea a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea filmului. După scandalul interzicerii piesei Revizorul, Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară. A continuat în străinătate seria spectacolelor de teatru montate pe câteva din scenele importante ale lumii. După 1990 s-a întors în România. În 1998 a obținut premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română Terminus paradis.