Aniversare Regală la Liceul Sfântul Sava jpeg

Regele Mihai I a rupt leg─âturile istorice ┼či dinastice cu Casa de Hohenzollern

Niciun membru al familiei regale nu va mai purta numele de "Hohenzollern-Sigmaringen". Regele Mihai I a anun┼úat c─â, ├«ncep├ónd de mar┼úi, toate leg─âturile dinastice dintre Casa Regal─â a Rom├óniei ┼či Casa Princiar─â de Hohenzollern iau sf├ór┼čit, se arat─â ├«ntr-un material transmis c─âtre Agerpres de Biroul de pres─â al Palatului Elisabeta.

Regele Mihai I precizeaz─â c─â decizia sa se bazeaz─â pe "autoritatea nedisputat─â ca ┼×ef al Casei Regale a Rom├óniei", lu├ónd ├«n considerare decizia Regelui Ferdinand I, de a conferi un caracter na┼úional ┼či independent Dinastiei ┼či Casei Regale ┼či urm├ónd datoria sa fat─â de istorie ┼či fa┼ú─â de urma┼čii ┼či succesorii s─âi, ┼úin├ónd cont de articolele 1(10), 15 ┼či Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Rom├óniei, adoptate la 30 decembrie 2007. "Ac┼úion├ónd ├«n conformitate cu voin┼úa mea liber─â, fac cunoscut ruperea tuturor leg─âturilor istorice ┼či dinastice cu Casa de Hohenzollern. La data de 10 mai 2011 toate leg─âturile dinastice dintre Casa Regal─â a Rom├óniei ┼či Casa Princiar─â de Hohenzollern iau sf├ór┼čit. ├Än conformitate cu dorin┼úele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, ┼či cu decizia Sa din anul 1921, Familia Regal─â a Rom├óniei ┼či membrii s─âi au purtat ┼či poart─â numele de 'al (a) Rom├óniei". Dar ├«ncep├ónd cu 10 mai 2011, Casa Regal─â a Rom├óniei nu va mai purta numele de Hohenzollern-Sigmaringen, ┼či nu va mai fi cunoscut─â de la aceast─â dat─â sub numele de 'Casa de Hohenzollern-Sigmaringen. Casa Regal─â rom├ón─â va fi cunoscut─â de acum ├«nainte numai sub numele de "Casa Regal─â a Rom├óniei", precizeaz─â Regele Mihai. 

Familiei Regale a Rom├óniei nu va mai purta niciun titlu de HohenzollernTotodat─â, de la aceea┼či dat─â, niciun membru al Familiei Regale a Rom├óniei nu va mai purta ┼či nu va mai avea dreptul s─â poarte sau s─â foloseasc─â vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice ┼×ef al Casei Princiare de Hohenzollern, a anun┼úat Regele Mihai I. "├Äncep├ónd cu data de 10 mai 2011, niciun membru al Familiei Regale a Rom├óniei nu va mai purta ┼či nu va mai avea dreptul s─â poarte, sau s─â foloseasc─â, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice ┼×ef al Casei Princiare de Hohenzollern. Capul Casei Regale a Rom├óniei r─âm├óne singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oric─ârui titlu sau distinc┼úie", men┼úioneaz─â documentul. Majestatea Sa a informat c─â au fost amendate Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Rom├óniei: "Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Rom├óniei se amendeaz─â prin excluderea particulelor 'de Hohenzollern, " 'de Hohenzollern-Sigmaringen" ┼či 'de Hohenzollern-Veringen, " ├«n m─âsura ├«n care se refer─â la oricare dintre membrii Casei Regale a Rom├óniei. Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Rom├óniei, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a Rom├óniei". Documentul, datat "La 10 mai 2011, la Palatul Elisabeta din Bucure┼čti" este semnat Mihai R.

image

Motivul pentru care Casa Regal─â a luat aceast─â decizie ├«l reprezint─â o serie de procese deschise ├«mpotriva Casei Regale din Rom├ónia, ├«n Germania, de un anume prin┼ú Karl de Hohenzollern, nemul┼úumit c─â titlul nobiliar i-a fost atribuit ┼či principelui Radu. Pentru a pune cap─ât proceselor care dureaz─â deja de prea mult─â vreme, Casa Regal─â a luat decizia de a renun┼úa la numele de "Hohenzollern-Sigmaringen"