Reac╚Ťii la demolarea de c─âtre clanurile ┼úig─âne┼čti a celei mai frumoase vile istorice din Timi┼čoara jpeg

Reac╚Ťii la demolarea de c─âtre clanurile ┼úig─âne┼čti a celei mai frumoase vile istorice din Timi┼čoara

­čôü Patrimoniu
Autor: Stefan Both

Societatea civil─â timi╚Öorean─â, destul de amor╚Ťit─â ├«n ultima perioad─â, a avut o reac╚Ťie dur─â la demolarea ilegal─â a vilei Wilhelm M├╝hle.

Țiganii de mătase din Timișoara au ciuntit Vila Mühle, una din cele mai valoroase clădiri din oraș

Comitetul civic pentru patrimoniul urban al Timi╚Öoarei, alc─âtuit din componente ale societ─â╚Ťii civile, consider─â c─â ceea ce se ├«nt├ómpl─â la cl─âirea monument de pe strada Mihai Viteazul nr.3 este un atentat la istoria ╚Öi memoria ora╚Öului ╚Öi a regiunii Banat, la libertatea cet─â╚Ťenilor de a li se respecta tradi╚Ťia ╚Öi identitatea, la ├«ns─â╚Öi libertatea de a tr─âi ├«ntr-un ora╚Ö civilizat.

ÔÇťModul barbar ╚Öi ├«n acela╚Öi timp perfid prin care o anumit─â categorie de proprietari imobiliari fac s─â dispar─â, an dupa an, p─ârti ale sufletului Timi╚Öoarei, se constituie ├«ntr-un demers nu doar imoral, dar ╚Öi contrar normelor legale rom├óne╚Öti ╚Öi europene. Nimeni nu are dreptul s─â ne distrug─â istoria. Este un act monstruos, potrivit cu epoci de tiranie dement totalitar─â ╚Öi nu cu un timp al democra╚Ťiei ╚Öi al deschiderii spre Europa. Demolarea casei M├╝hle din Timi╚Öoara este un act ╚Öocant de malign vandalism urban, nedemn de un ora╚Ö ce se vrea Capitala Cultural─â European─âÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-un comunicat trimis de Comitetul civic pentru patrimoniul urban al Timi╚Öoarei.

image

Comitetul civic ridic─â o problem─â grav─â legat─â de ineficien╚Ťa autorit─â╚Ťilor din Timi╚Öoara (prim─ârie, poli╚Ťie, justi╚Ťie, direc╚Ťia de monumente etc.) c├ónd vine vorba de distrugerea patrimoniului cultural, cu at├ót mai mult cu c├ót s-a demonstrat, din nou, c─â integritatea ╚Öi onoarea Timi╚Öoarei sunt mereu ├«n pericol ╚Öi c─â cei care ar trebui s─â o protejeze nu sunt ├«n stare s─â o fac─â.

ÔÇťDezavu─âm ├«n totalitate reac╚Ťia inadmisibil─â a autorit─â╚Ťilor locale, care prin pasivitate, ineficien╚Ť─â sau lips─â de bun─â credin╚Ť─â, au creat premisele unei complicit─â╚Ťi la acest act odiosÔÇŽLocuitorii Timi╚Öoarei sunt deja obi╚Önui╚Ťi cu aceast─â strategie devenit─â un sistem, prin care unii proprietari cer autoriza╚Ťii pentru lucr─âri minore ("mansard─âri", "consolid─âri" etc.) ╚Öi, cu acordul tacit al autorit─â╚Ťilor, peste noapte, ho╚Ťe╚Öte ╚Öi bandite╚Öte, d─âr├óm─â pur ╚Öi simplu monumente irecuperabile ale patrimoniului ╚Öi ale istoriei timi╚Öorene. Realitatea ╚Öocant─â a acestui moment sinistru marcheaz─â istoria ora╚Öului cu o pat─â ├«ntunecat─â de ne╚ÖtersÔÇŁ, sus╚Ťine Comitetul civic.

image

Comitetul civic pentru patrimoniul urban al Timi╚Öoarei se ├«ntreab─â dac─â de acum, ├«n ora╚Öul istoric Timi╚Öoara, orice este posibil? ÔÇťNu e nimeni capabil s─â ├«l protejeze ╚Öi s─â ne protejeze de asemenea odioase crime ├«mpotriva memoriei noastre colective?ÔÇŁ, se mai arat─â ├«n comunicat.

Vila M├╝hle, una din cele mai frumoase case din Timi╚Öoara, aflat─â ├«n col╚Ťul str─âzilor Mihai Viteazu ╚Öi Victor Babe╚Ö, a ajuns b─âtaia de joc al clanului C├órpaci, care a pus m├óna pe cl─âdire ├«n urm─â cu c├ó╚Ťiva ani. Romii de m─âtase au ├«nceput o lucrare ├«n urma unei autoriza╚Ťii de la Direc┼úia pentru Cultur─â, Culte ┼či Patrimoniul Na┼úional, pentru lucr─âri de restaura╚Ťii, repara╚Ťii generale ╚Öi consolidare. Lucr─ârile nu au ╚Ťinut ├«ns─â cont de legisla╚Ťie ╚Öi nu s-a respectat deloc regulamentele care ╚Ťin de cl─âdrile de patrimoniu.