Raul Castro renun╚Ť─â la conducerea Cubei  jpeg

Raul Castro renun╚Ť─â la conducerea Cubei

Raul Castro, aflat la conducerea Cubei de 12 ani, renun╚Ť─â la conducerea ╚Ť─ârii. Pentru prima dat─â dup─â aproape ╚Öase decenii, pre┼čedintele Cubei nu va mai purta uniforma verde m─âslinie ┼či nici nu va mai conduce Partidul Comunist Cubanez.

Adunarea Na┼úional─â cubanez─â s-a ├«ntrunit miercuri, cu o zi mai devreme dec├ót era prev─âzut, pentru a demara procedura ├«n vederea desemn─ârii urm─âtorului pre┼čedinte al Cubei, deschiz├ónd astfel calea unei tranzi┼úii istorice dup─â ┼čase decenii ├«n care fra┼úii Castro au de┼úinut puterea, informeaz─â Adev─ârul.

Sesiunea parlamentar─â urmeaz─â s─â se desf─â┼čoare timp de dou─â zile, prima fiind consacrat─â instal─ârii celor 605 deputa┼úi ale┼či la legislativele din martie. ┼×edin┼úa se va ├«ncheia joi, prin alegerea, din r├óndul deputa┼úilor, a celor 31 de membri ai Consiliului de Stat ┼či, simultan, a pre┼čedintelui acestui organ executiv suprem - care-i va succede lui Raul Castro.

Stabilită de mai multe luni, această dată de 19 aprilie corespunde celei de-a 57-a aniversări a victoriei din Golful Porcilor în faţa trupelor anticastriste susţinute de Washington, în 1961.

Totu┼či, Raul Castro, care are acum 86 de ani, nu va renun┼úa la toate func┼úiile sale. El va r─âm├óne secretar general al puternicului Partid Comunist Cubanez p├ón─â ├«n 2021, pentru a ┼úine situa┼úia sub control ├«n contextul numeroaselor provoc─âri presupuse de perioada de tranzi┼úie.

Fidel raul castro jpg jpeg

De la Revolu┼úia din 1959, Cuba a cunoscut o singur─â tranzi┼úie veritabil─â la v├órf. ├Än 2006, dup─â 40 de ani de putere, bolnav fiind, Fidel Castro i-a predat ┼čtafeta fratelui s─âu mai mic, Raul, care a stat vreme ├«ndelungat─â ├«n umbra lui.

Cine va fi viitorul președinte al Cubei?

Miguel Diaz Canel jpg jpeg

Nu este a┼čteptat─â nicio surpriz─â ├«n privin┼úa noului pre┼čedinte. Deputa┼úii ar urma s─â-l aleag─â ├«n aceast─â func┼úie pe num─ârul doi al guvernului - Miguel Diaz-Canel (foto), un civil de profesie inginer electronist, ├«n v├órst─â de 57 de ani.

Numărul doi al regimului din 2013, acest om al sistemului s-a pregătit să preia puterea. De mai mulţi ani, el reprezintă în mod frecvent Guvernul la misiuni în străinătate, iar în ultima vreme apariţiile sale în presă au fost tot mai frecvente.