Rămățițele unui aristocrat scit, descoperite în sudul Moldovei jpeg

Rămățițele unui aristocrat scit, descoperite în sudul Moldovei

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 21 noiembrie 2011

Un grup de arheologi au găsit un monument funerar, în care s-a păstrat intact scheletul unui aristocrat scit, vechi de aproape 2500 de ani. Specialiştii spun că este cea mai mare descoperire de la independenţă încoace.

Săpăturile arheologice efectuate la o mpvilă din satul Purcari, raionul Ştefan Vodă, au durat mai bine de trei săptămâni, conform 

Acum 2450 de ani, acest aristocrat scit a fost o căpetenie militară. Avea în jur de 40 de ani atunci când a murit. Arheologii spun că înmormântarea sa a fost făcută cu mare fast, iar dovadă este un vas grecesc şi numeroasele arme descoperite în jurul său.

Potrivit cercetătorilor, descoperirea este una norocoasă şi neaşteptată. „Posibil, acest personaj a murit datorită unui conflict militar. Este un mormânt foarte bogat, de obicei arheologii găsesc morminte mult mai sărace sau jefuite, noi am avut marele noroc să-l găsim intact, cum a fost pus de semenii săi care l-au înmormântat”, a menţionat arheologul Sergiu Popovici.

Arheologii spun că fac săpături mai mult din plăcere şi dragoste pentru istorie. Asta deoarece, spun ei, statul nu investeşte aproape deloc în acest domeniu. După restaurare, scheletul descoperit va ajunge la Muzeul Naţional de Istorie, unde va fi expus abia în vara anului viitor.

Sursa:http://www.stirilocale.md/