O unitate a armatei indiene a publicat pe Twitter fotografii cu sicriul în care se aflau rămășițele pământești ale lui Chander Shekhar, înfășurat într-un drapel indian

Rămășitele unui soldat indian dispărut în Himalaya, descoperite după 38 de ani

📁 Istorie recentă
🗓️ 19 august 2022

Rămășițele unui soldat indian, dispărut în urmă cu 38 de ani, au fost descoperite pe ghețarul Siachen, scenă a nenumăratelor lupte pentru controlul său între India și Pakistan, informează AFP.

O unitate a armatei indiene a publicat pe Twitter fotografii cu sicriul în care se aflau rămășițele pământești ale lui Chander Shekhar, înfășurat într-un drapel indian.

Potrivit armatei indiene, soldatul Shekhar activa în cadrul operațiunii „Meghdoot” („Nor mesager”) în 1984, când India și Pakistan au început să lupte pentru controlul asupra ghețarului Siachen, în regiunea Ladakh din Himalaya, relatează Agerpres.

Ghețarul Siachen are o altitudine de peste 5400 de metri, iar temperaturile pot coborî la -50 grade Celsius. Este una dintre zonele de desfășurare militară cele mai aride din lume. Funeraliile soldatului vor fi celebrate cu onoruri militare în statul Uttarakhand (nord), unde trăiește familia sa.

Potrivit fiicei sale, descoperirea rămășițelor sale îi va permite familiei să întoarcă în sfârșit pagina.

„El a plecat de multă vreme (...). Tata a revenit, însă mi-ar fi plăcut să fie în viață", a declarat ea, citată de cotidianul Hindustan Times.

Presa locală a scris că Shekhar a murit din cauza unei avalanșe, fiind prins sub ea, în timp ce patrula cu un grup de 20 de soldați. Cincisprezece trupuri au fost găsite la acea dată, iar Chander Shekhar se număra printre cei cinci soldați rămași dați dispăruți.

După mai multe decenii de la prima bătălie pentru controlul asupra ghețarului Siachen, India și Pakistan mențin o prezență militară în această regiune extrem de izolată.