Rămăşiţele unei bazilici bizantine, descoperite pe fundul lacului Iznik jpeg

Rămăşiţele unei bazilici bizantine, descoperite pe fundul lacului Iznik

📁 Istoria Bizanțului
Autor: Redacția
🗓️ 29 ianuarie 2014

Ruinele ununui vechi lăcaş de cult bizantin au fost descoperite la aproximativ 20 de metri de ţărm, în lacul Iznik din Bursa, potrivit arheologilor locali.

“Am găsit rămăşiţele unei biserici. Are plan de bazilică şi trei nave”, declara Mustafa Sahin, profesor de arheologie la Universitatea Uludag din Bursa. Fundaţia bisericii zace sub o apă de adâncime medie undeva la 1, 5 metri. Sahin mai adaugă că ruinele amintesc de Hagia Sophia din Iznik, fiind posibilă o datare în secolul al V-lea p.Hr.

Structura a fost descoperită în timpul unor fotografieri aeriene a oraşului, în vederea realizării unui inventar de artefacte istorice şi culturale. După eveniment, universitatea a informat directorii de la Muzeul Iznik, precum şi Ministerul Culturii şi Turismului, solicitând protejarea sitului.

Profesorul Sahin ne mai spune că există multă piatră brută în sit, ceea ce arată că structura s-a prăbuşit. Iznik a trecut prin multe cutremure care au distrus asemenea clădiri. Cel mai cunoscut exemplu este cel din anul 740. Primele observaţii indică faptul că structura s-a prăbuşit chiar în timpul acestui cataclism şi partea sa dinspre coastă s-a scunfundat. Bazilica nu a mai fost reconstruită ulterior.

sursa:DailyNews