Rămăşiţele a doi partizani anticomunişti ucişi de Securitate vor fi deshumate
Rămăşiţele a doi partizani anticomunişti ucişi de Securitate vor fi deshumate, marţea viitoare, de cercetătorii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, în localitatea clujeană Sântejude-Vale.
Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, cadavrele lui Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan, ambii împuşcaţi de Securitate în noaptea de 5 octombrie 1949, se află în localitatea Sântejude-Vale, din comuna clujeană Ţaga, şi vor fi deshumate de cercetătorii Centrului.
Ioniţă Măhălean s-a născut în 1892 în satul Sântejude, în vreme ce Ioan Moldovan s-a născut în 1927 în Sântejude-Vale. Ambele localităţi sunt acum arondate comunei Ţaga.
Cele două victime au făcut parte dintr-o organizaţie anticomunistă cunoscută sub denumirea de Partizanii Regelui Mihai. Organizaţia s-a constituit la Cluj, în 1948, din iniţiativa lui Alexandru Suciu, Gheorghe Mureşan, Lazăr Bondor şi Ionel Manu, toţi aceştia fiind simpatizanţi şi susţinători ai monarhiei române.
Pe lângă denumirea de Partizanii Regelui Mihai, organizaţia mai este cunoscută şi sub numele de Partizanii Majestăţii Sale Regele Mihai I sau Armata Albă, ori, după unele surse, Garda Albă.
Organizaţia s-a extins în localităţile urbane din apropierea Clujului, de la Turda şi până la Gherla, având foarte mulţi aderenţi în zona rurală din jurul acestor oraşe.
Iniţiatorii îşi propuneau să lupte împotriva regimului comunist şi pentru readucerea regelui în fruntea ţării.
Gruparea a fost depistată de Securitate, prin trădare, în mai 1949, pe când era încă în faza de constituire şi organizare. Zeci de oameni au fost arestaţi, anchetaţi, torturaţi şi apoi condamnaţi la mulţi ani de închisoare, unii fiind omorâţi fără niciun fel de judecată, spun cercetătorii CICCR.
Unii dintre membri s-au refugiat în păduri.
Cei doi partizani care vor fi deshumaţi s-au refugiat în gospodăria unui clujean din Gherla, împreună cu un al treilea, şi au fost prinşi de Securitate în urma mărturiilor unor informatori. Cei doi au fost duşi la Securitatea din Gherla, de unde au fost readuşi în sat, cu o maşină, în timpul nopţii. Aceştia au fost duşi până la marginea pădurii de pe dealul Ucişor, unde au fost executaţi prin împuşcare. Cadavrele au fost îngropate a doua zi, chiar pe locul execuţiei, într-o groapă comună pe care au săpat-o rudele victimelor.
Cel care îi găzduise pe cei trei partizani, Simion Mureşan, a fost ucis de Securitate, în ziua următoare, şi a fost îngropat de fiul său chiar pe locul execuţiei. Osemintele acestuia din urmă au fost deshumate în 22 octombrie anul trecut, de cercetătorii CICCR.
"Uciderea lui Măhălean Ioniţă şi a lui Moldovan Ioan a fost înfăptuită de către cadre operative de Securitate ale căror nume nu le cunoaştem deocamdată, însă omorurile au fost ordonate de către colonelul Mihai Patriciu, directorul de atunci a Direcţiei Regionale de Securitate Cluj, unul din marii criminali dovediţi ai României comuniste. În acţiune a fost implicat şi maiorul Nicolae Briceag de la Dej, un alt mare criminal comunist, pe atunci şeful Serviciului Judeţean al Securităţii Poporului pentru fostul judeţ Someş", arată cercetătorii.
Deshumarea celor doi partizani are loc la cererea rudelor şi a urmaşilor, în cadrul unei operaţiuni coordonate de Gheorghe Petrov, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Din echipă mai fac parte Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza, arheologi la muzeele din Aiud şi Turda, dar şi coordonatorul CICCR, Marius Oprea.