Rămăşite umane la epava Titanicului  Poza care reaminteşte că pe fundul oceanului există o „groapă comună“ jpeg

Rămăşite umane la epava Titanicului. Poza care reaminteşte că pe fundul oceanului există o „groapă comună“

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Vlad Andriescu
🗓️ 17 aprilie 2012

Cercetătorii au publicat astăzi o fotografie în premieră de la situl arheologic de pe fundul Oceanului Atlantic, unde se află epava Titanicului. Ei spun că pantofii care se văd sunt de fapt urmele unor rămășite umane care ar fi ascunse în nisip.

Fotografia a fost realizată în 2004 și în ea se poate vedea, pe lângă ghete, și haina în care era îmbrăcat pasagerul. „Aceștia nu au fost pantofi care au căzut pur și simplu singuri dintr-o geantă", a declarat James Delgado, directorul la Administrația Americană a oceanelor și atmosferei. Potrivit Associated Press, ascunse sub nisip ar putea fi urmele unei persoane. Chiar dacă acestea nu s-ar mai putea vedea, arheologii sunt entuziasmați de această descoperire.

James Cameron, regizorul canadian al filmului „Titanic" a declarat în trecut că la fața locului sunt zero rămășițe umane. În schimb, pentru Delgado există o diferență de semantică. „Eu, ca un arheolog, spun că acolo există rămășite umane. Ascunse în acele sedimente sunt urme ale unui om, chiar dacă ele nu mai există vizibile", a declarat arheologul.

Imaginea a fost publicată și pentru a readuce în atenția publicului larg faptul că Titanicul și epava lui nu sunt neapărat un sit turistic, ci o groapă comună. „E potrivit să ne gândim iar la costul în vieți ale acestei tragedii. Pe fundul mării, se pot vedea dovezi ale faptului că au murit 1.517 de oameni: bagaje, cabine şi alte artefacte, dar şi dovezi clare că acolo au fost oameni", a mai spus Delgado, accentuând faptul că ar trebui să se dea o luptă mai dură pentru protejarea epavei, care este distrusă pe zi ce trece.

Astăzi se împlinesc exact 100 de ani de la tragedia Titanicului, care s-a scufundat în noaptea dintre 14 şi 15 aprilie.