Pu╚Öculi╚Ť─â din lut din secolul al XIX lea, descoperit─â de arheologi la Biserica Manea Brutaru din Bucure╚Öti  jpeg

Pu╚Öculi╚Ť─â din lut din secolul al XIX-lea, descoperit─â de arheologi la Biserica Manea Brutaru din Bucure╚Öti

├Änc─â din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupa╚Ťi de siguran╚Ťa banilor lor ╚Öi de identificarea unor metode c├ót mai eficace de depozitare, mai ales ├«n vremuri de insecuritate economic─â ╚Öi ├«n cazul unor evenimente precum invaziile sau r─âzboaiele.

Locurile pot varia de la f├ónt├óni, gr─âdini, p─âduri ori pivni╚Ťe ├«ns─â mai tot timpul banii erau pu╚Öi la ad─âpostul unor recipiente confec╚Ťionate at├ót din lut c├ót ╚Öi din metal, piele, ╚Ťes─âturi sau lemn, noteaz─â Muzeul Curtea Veche, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

Totu╚Öi, acestea nu sunt singurele evenimente care determin─â acumularea de bani. ├Än zilele noastre, pu╚Öculi╚Ťele sunt folosite adesea de copii pentru a-i familiariza cu no╚Ťiunea de economisire. Obiceiul nu este unul modern. ├Änc─â din epoca greco-roman─â erau utilizate recipiente ce pot fi identificate cu pu╚Öculi╚Ťele, numite loculus, ce aveau diferite forme. La fel ca cele medievale sau contemporane, acestea aveau c├óte o fant─â special creat─â pentru introducerea monedelor. Pentru a avea acces la banii str├ón╚Öi, recipientul trebuia spart.

O pu╚Öculi╚Ť─â a fost descoperit─â recent ├«n urma cercet─ârilor arheologice desf─â╚Öurate la Biserica Manea Brutaru. Pu╚Öculi╚Ťa poate fi datat─â c├óndva ├«n sec. al XIX-lea ╚Öi din p─âcate a fost spart─â din vechime pentru a colecta banii str├ón╚Öi. Aceasta este de form─â globular─â (Dmax: 11,2 cm), cu o mic─â baz─â profilat─â (Db: 7 cm). 

Foto: Muzeul Municipiului Bucure┼čti

pusculita 2 jpg jpeg

Este sm─âl╚Ťuit─â ├«n parte superioar─â cu smal╚Ť de culoare maro peste care s-au ad─âugat pic─âturi de culoare verde ╚Öi g─âlbuie. Recipientul, realizat la roat─â, se termin─â ├«ntr-un mic buton ├«n─âl╚Ťat (D:1,4 cm, h: 1 cm). Imediat l├óng─â buton se poate observa orificiul pe unde erau introduse monedele (este sm─âl╚Ťuit pe muchia interioar─â).

Autor: Dr. Ioana Manea, muzeograf, Biroul Istorie Veche ╚Öi Medieval─â, Muzeul Municipiului Bucure┼čti