Proiectul de consolidare a Palatului Culturii din Ia┼či, blocat dup─â patru ani de ┼čantier jpeg

Proiectul de consolidare a Palatului Culturii din Ia┼či, blocat dup─â patru ani de ┼čantier

­čôü Patrimoniu
Autor: Gabriela Toma

Lucr─ârile de consolidare a monumentului-simbol al Ia┼čiului vor stagna p├ón─â c├ónd Ministerul Culturii va g─âsi un nou constructor pentru a finaliza proiectul. ├Än plus, nota de plat─â a proiectului a crescut de la 7, 15 milioane de euro, estimarea ini┼úial─â de acum patru ani, la 26, 5 milioane de euro.

Reprezentan┼úii Ministerului Culturii sus┼úin c─â au reluat lucr─ârile la Palatul Culturii de pe 7 mai. Schelele ├«ns─â au r─âmas pe fa┼úada cl─âdirii ├«nc─â de iarna trecut─â ┼či abia se v─âd muncitori prin fa┼úa monumentului. ┼×antierul de anvergur─â de la Palatul Culturii a fost stagnat, singurele lucr─âri care se mai fac acum se limiteaz─â la protejarea edificiului ┼či conservarea lucr─ârilor deja efectuate.

image

Lucr─ârile majore de conservare au fost oprite p├ón─â c├ónd nu va fi ├«ncheiat un alt contact pentru o serie de obiective care nu au fost incluse ├«n proiectul ini┼úial:turnul central, picturi, amenajarea S─âlii Voievozilor, dar ┼či structura de rezisten┼ú─â.. Astfel, p├ón─â nu este adjudecat─â licita┼úia public─â pentru aceste lucr─âri restante, evaluate la 15, 8 milioane de euro, ┼čantierul la Palatul Culturii va fi ├«n conservare.

ÔÇ×Momentul lans─ârii licita┼úiei depinde ├«ns─â de data aviz─ârii ├«n comisiile de specialitate a noului proiect, care a fost finalizat la finele lunii trecute. De ├«ndat─â ce toate avizele vor fi ob┼úinute ┼či ├«n concordan┼ú─â cu priorit─â┼úile actualului guvern, licita┼úia va fi demarat─â", a spus Bogdan Tr├ómbaciu, directorul Unit─â┼úii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

De┼či au identificat sursa de finan┼úare a noilor lucr─âri, 15, 8 milioane de euro din creditul de angajament, reprezentan┼úii ministerului abia au finalizat licita┼úia pentru proiectarea lucr─ârilor restante la structura, arhitectura, instala┼úii, componente artistice ┼či corpul ┼či turnul central. Contractul de aproape 760.000 de lei a fost ob┼úinut de firma Impex Romcatel, aceea┼či care s-a ocupat de proiectarea lucr─ârilor de consilidare a monumentului istoric.

Mai mult, oficialii din Ministerul Culturii sper─â s─â finalizeze lucr─ârile p├ón─â ├«n martie 2013, ├«n condi┼úiile ├«n care lucr─âri de valoare mai mic─â, 10, 7 milioane de euro, abia au fost finalizate ├«n patru ani. Muncitorii firmei Iasicon se ocup─â cu lucr─ârile de consolidare a cl─âdirii-simbol al Ia┼čiului. ┼×antierul trebuia finalizat ├«n martie anul trecut, ├«ns─â contractul a fost suplimentat p├ón─â la 10, 7 miloane de euro ┼či prelungit p├ón─â ├«n martie 2012 din cauza problemelor la structura de rezisten┼ú─â a monumentului istoric ┼či a descoperirii vestigiilor arheologice.