Profilul unui împărat chinez din Antichitate, recreat cu ajutorul analizelor genetice (foto: shine.cn)

Profilul unui împărat chinez din Antichitate, decodificat de analizele genetice

📁 Istoria Chinei
Autor: Redacția
🗓️ 19 iunie 2024

Oamenii de știință dintr-o echipă chineză au realizat profilul genetic al unui fost împărat chinez din Antichitate și originar dintr-o minoritate etnică prin analizarea genomului său, potrivit unui anunț făcut de arheologi din China.

Împăratul Wu din dinastia Zhou de Nord (557 e.n.-581 e.n.), cunoscut și sub numele de Yuwen Yong, a fost un lider ambițios, care a murit la vârsta de 36 de ani. El făcea parte din grupul nomad Xianbei, care își avea originile în Platoul mongol, relatează Agerpres.

Craniul și osemintele sale au fost descoperite în timpul unor săpături realizate în 1994 și 1995 în situl mormântului său.

După ce au petrecut șase ani studiind ADN-ul descoperit în rămășițele sale, cercetătorii conduși de Wen Shaoqing, de la Institutul de Ştiințe Arheologice din cadrul Universității Fudan, au reușit să decodifice o serie de caracteristici cheie ale împăratului chinez, inclusiv culoarea părului, a pielii și a ochilor.

Foto: shine.cn
Foto: shine.cn

Chipul său reconstruit arată că împăratul Yuwen Yong avea părul negru, pielea galbenă și ochii căprui, prezentând un aspect tipic pentru oamenii din estul și nord-estul Asiei. Imaginea reconstruită este diferită de felul în care experții își imaginau că arătau membrii populației Xianbei.

„Mulți oameni credeau că împăratul avea un aspect fizic exotic, însă rezultatul studiului este surprinzător de diferit față de așteptările lor“, a declarat profesorul Wen.

„Împărtășea cel mai apropiat grad de relație genetică cu populațiile străvechi Khitan și Heishui Mohe și cu populațiile moderne Daur și Mongolă, dar avea și o afinitate suplimentară cu agricultorii străvechi din zona Fluviului Galben“, a adăugat profesorul chinez.

Acest articol a fost publicat în numărul 268 al revistei „Historia” (revista:268), disponibil în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum
Mai multe pentru tine...