Probabil cea mai veche fosilă umană din Europa, descoperită în Spania (foto: Twitter / Fundacion Atapuerca)

Probabil cea mai veche fosilă umană din Europa, descoperită în Spania / VIDEO

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 18 iulie 2022

Paleontologi spanioli au descoperit o fosilă a unui hominid a cărui vârstă este estimată la 1,4 milioane de ani. Dacă datarea va fi confirmată, aceasta ar fi cea mai veche fosilă umană descoperită în Europa.

Descoperirea a fost făcută pe 30 iunie pe șantierul arheologic „Sima del Elefante”, din Sierra de Atapuerca (nord-estul Spaniei), unde paleontologii lucrează din 1978, potrivit fundației care administrează situl.

Această fosilă cu o lungime de aproximativ zece centimetri corespunde „unui fragment din chipul unei ființe umane a cărei vârstă este estimată la aproximativ 1,4 milioane de ani”, a precizat fundația într-un comunicat.

Pe acest sit din Spania a fost descoperit în 2007 un maxilar care datează de aproximativ 1,2 milioane de ani și care a fost considerat până acum cea mai veche umană din Europa, relatează Agerpres.

Dar acest fragment de față fiind descoperit într-un strat de pământ situat la doi metri sub stratul în care a apărut mandibula în 2007

„Este logic și rezonabil să credem că este mai veche”, a precizat José Maria Bermudez de Castro, co-director al proiectului din Atapuerca.

Datarea, care se va face la Centrul național de cercetare privind evoluția umană (Cenieh) din Burgos, la 10 kilometri de Atapuerca, ar urma să dureze între 6 și 8 luni, a apreciat Bermudez de Castro.

Analiza Cenieh, potrivit fundației, ar putea face posibilă și identificarea speciei umane la care aparținea acest hominid precum și o înțelegere mai bună a modului în care ființa umană a evoluat și s-a dezvoltat pe continentul european.

Până în prezent, paleontologii nu au reușit să stabilească cu certitudine cărei specii îi aparține maxilarul descoperit în 2007. Fosila ar putea corespunde speciei numite Homo antecessor, descoperită în anii 1990.

Foto: Twitter / Fundacion Atapuerca