Principele Nicolae: «Declarația referitoare la acceptul retragerii titlului nu a fost scrisă de mine  Am fost obligat să o accept, am refuzat să o semnez» jpeg

Principele Nicolae: «Declarația referitoare la acceptul retragerii titlului nu a fost scrisă de mine. Am fost obligat să o accept, am refuzat să o semnez»

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția
🗓️ 19 noiembrie 2017

Nicholas Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai, transmite, într-un comunicat de presă, că declarația sa din 2015, prin care a acceptat retragerea titlurilor nu a fost scrisă de el și nici nu a fost semnată până la această oră, acuzând că medicii nu sunt lăsați să prezinte rapoartele despre starea Regelui Mihai. 

În comunicatul de presă, Nepotul Regelui Mihai susține că ultima întâlnire pe care a avut-o cu bunicul său a fost în anul 2015, atunci când acesta l-a întrebat cum merg lucrurile în România. Nicolae afirmă că a înțeles că bunicul său nu știe că el nu a mai avut voie să stea în țară.

Ulterior, a primit o scrisoare semnată de rege. "Mi se comunica rece că îmi este interzis ca de la acel moment înainte să trăiesc sau să muncesc în România", spune Nicolae. Acesta precizează că scrisoarea era scrisă la calculator și lasă de înțeles că nu aparținea Regelui Mihai I, ci era doar atribuită acestuia.

Redăm integral comunicatul:

”Urmăresc de două săptămâni cu uimire, dar și cu tristețe declarațiile și informațiile date presei de către persoane care au mai multă sau mai puțină legătură cu ceea ce înseamnă, în prezent, Casa Regală a României.Cele scrise mai jos sunt detalii încă neștiute pe care am ales să le păstrez cu mine din respect pentru bunicul meu și pentru condiția precară de sănătate în care s-a aflat și se află în ultima vreme. Acum, tot din respect pentru bunicul meu, Regele Mihai, trebuie să le fac cunoscute. Majoritatea informațiilor lansate către presă în ultima vreme de aceste persoane au ajuns să lezeze nedrept și crud imaginea bunicului meu și ceea ce reprezintă el pentru istoria acestui popor. Oamenii au dreptul să fie informați și să tragă propriile concluzii despre ceea ce se întâmplă pornind de la starea de sănătate a Regelui.
1. Declarația mea din august 2015, referitoare la acceptul retragerii titlului, nu a fost scrisă de mine. Am fost obligat să o accept, am refuzat să o semnez și până la acest moment este nesemnată.
2. Nu a existat vreodată nicio înțelegere și niciun acord semnat referitor la plecarea mea definitivă din România și condiția de a nu mă întoarce. Nu aș fi acceptat să mi se impună un exil de acest fel. Am revenit în România în noiembrie 2015 pentru a rezolva situația referitoare la presupusul meu copil. Din cauza lipsei constante de cooperare din partea mamei presupusului meu copil, situația aceasta a rămas încă neclarificată. Până în acest moment, nu există nicio dovadă medicală care să susțină acuzele mamei. Prin urmare, orice acuzație care mi s-ar aduce în legătură cu acest subiect este nefondată.
3. Modestul sprijin financiar, oferit de Casa Regală din care tocmai fusesem exclus, mi-a fost oferit pentru a mă putea descurca câteva luni, în situația în care eram nevoit să-mi readun viața într-o altă țară și cu alte coordonate. Din păcate, realizez acum că mi se oferiseră acești bani din cu totul alt motiv. Nu era un ajutor de vreun fel, ci prețul pentru exilul, tăcerea și îndepărtarea mea.
4. După îndepărtarea mea din Casa Regală, singura dată când am mai avut acces la bunicul meu a fost la Aubonne în 2015 cu ocazia zilei de naștere a bunicului meu. Am vorbit despre pasiunile noastre comune. M-a întrebat, la un moment dat, cum este în România și ce proiecte mai am acolo. În acel moment, am înțeles că regele nu știa nici măcar că eu fusesem nevoit să părăsesc țara. Menționez că aceasta a fost o discuție privată între mine și bunicul meu, așadar, absolut nimeni, în afară de noi doi, nu are cum să pretindă că ar ști ce am discutat atunci. S-a avut grijă să fie și ultima.
5. După ce am informat-o pe mătușa mea Margareta că am ajuns la București pentru a rezolva o serie de probleme personale, inclusiv situația presupusului meu copil, invitând-o cu prietenie să ne vedem, am primit în schimb un mail foarte neplăcut în care eram acuzat că nesocotesc o așa-zisă dorință a regelui. Drept urmare, Casa Regală a considerat de cuviință să sisteze acel modest ajutor financiar la care am făcut referire. Ulterior, am primit și scrisoarea de la Rege, redactată pe calculator, în rândurile căreia, nu l-am recunoscut deloc pe bunicul meu: Mi se comunica rece că îmi este interzis ca de la acel moment înainte să trăiesc sau să muncesc în România. Cunoscându-l bine și petrecând lângă el atâția ani am convingerea că bunicul meu, Regele Mihai, el însuși un exilat, nu mi-ar fi cerut să părăsesc definitiv România. Dacă ar fi avut să îmi spună ceva, mi-ar fi spus-o direct, așa cum a făcut-o de fiecare dată. Dacă ar fi vrut să ceară ceva de la mine ar fi făcut tot posibilul să fie el cel care cere și în niciun caz un intermediar. Niciodată relația noastră nu a avut nevoie de intermediari.
6. Din 2015, până în 2017, nu am avut niciun fel de angajamente sau apariții publice chiar dacă lucrurile nu ar fi stat așa. Nu pot înțelege cum și de către care autoritate, alta decât una venind din apele tulburi ale istoriei, se poate interzice unei persoane să apară în public. Probabil, gândul apariției mele în public ar fi deschis ochii oamenilor asupra unor jocuri de culise care trebuiau să rămână secrete. Iată că de câteva săptămâni încoace au început să iasă la lumină.
7. În Elveția, medicilor nu li se permite să dezvăluie în mod public dosarele medicale. Familia pacientului poate. Cu atât mai mult, cu cât, dacă ar dori să clarifice speculațiile despre starea de sănătate a bunicului meu și dacă el a avut sau nu vreo implicare în îndepărtarea mea de lângă familie și din Casa Regală. Dar, probabil că tocmai din această cauză, sunt preferate în locul unei informări corecte, cu dovezi palpabile, doar incertitudinea, ambiguitatea și agresivitatea.
8. Numele meu este Nicholas de Roumanie Medforth- Mills. Consider că este o dovadă de etichetă, de respect față de propriul statut- acela de Casă Regală sau de reprezentatnt al Casei Regale, să i te adresezi unei persoane într-un comunicat oficial folosindu-i corect numele întreg fără omisiuni malițioase”.

Citește și:

Cine este Nicolae, prințul exclus din Linia de Succesiune la Coroana României

Principesa Elena, mama prințului Nicolae: «Sunt foarte dezamăgită și îngrijorată de faptele fiului meu»