Rishi Sunak (© Flickr / Ministry of Housing, Communities and Local Govt)

Primul prim-ministru britanic de origine indiană. Rishi Sunak este mai bogat decât regele Charles al III-lea

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 octombrie 2022

Rishi Sunak a fost declarat luni noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie și va ocupa funcţia de prim-ministru. În vârstă de 42 de ani, el va fi primul prim-ministru britanic de origine indiană şi cel mai tânăr în ultimii peste 200 de ani.

Contracandidata Penny Mordaunt a anunţat că se retrage din cursă pentru că nu a a obţinut suficient sprijin din partea parlamentarilor conservatori şi că îl va sprijini pe Rishi Sunak. În condiţiile în care fostul premier Boris Johnson a renunţat la propria sa candidatură la realegere, Sunak va deveni prim-ministru întrucât nu mai are niciun contracandidat şi nu va mai trebui să participe la un nou scrutin online în rândul membrilor Partidului Conservator, precum cel pe care l-a pierdut în faţa lui Liz Truss, relatează Agerpres.

Rishi Sunak va fi prima nominalizare a unui prim-ministru pentru noul suveran Charles al III-lea, care a venit la tron pe 8 septembrie după moartea reginei Elisabeta a II-a.

Cine este Rishi Sunak

Ascensiunea lui Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, a fost uimitor de rapidă. Fiu al unei familii care a emigrat în Marea Britanie în anii 1960, Sunak a studiat la Oxford și Stanford înainte de a intra în domeniul bancar de investiții la Goldman Sachs, înainte de a face milioane de dolari în fonduri de investiții. La Stanford a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Akshata Murty, fiica miliardarului indian N. R. Narayana Murthy.

Împreună, cei doi au construit o avere în valoare de aproximativ 820 de milioane de dolari — aproximativ dublu față de averea regelui Charles al III-lea și a reginei consoartă Camilla, potrivit The Guardian.

The Sunday Times i-a trecut la începutul acestui an pe cei doi pe locul 222 în topul celor mai bogați oameni din Marea Britanie, fiind pentru prima dată când un politician fruntaș apare pe această listă. Cuplul deține în proprietate privată patru case în valoare de aproximativ 17 milioane de dolari, inclusiv un penthouse în Santa Monica evaluat la 7,2 milioane de dolari.

Sunak a fost ales pentru prima dată ca deputat conservator în 2015 și a fost numit ministru de finanțe al lui Johnson doar cinci ani mai târziu, la vârsta de 39 de ani. El conducea Trezoreria britanică atunci când a lovit pandemia COVID, iar prerogativele sale de lider au fost puse pentru prima dată sub o presiune extremă.

În calitate de ministru de Finanțe, demisia lui Sunak din iulie din cauza modului în care Boris Johnson a gestionat scandalul sexual al unui coleg a declanșat exodul ministerial care, în cele din urmă, a dus la căderea guvernului Johnson.

Foto sus: Rishi Sunak (© Flickr / Ministry of Housing, Communities and Local Govt)