Primele manifest─âri artistice ale omului, prezentate la Oradea jpeg

Primele manifest─âri artistice ale omului, prezentate la Oradea

Cele mai vechi desene rupestre, unice ├«n Europa Central─â ┼či de Est, vechi de peste 31.000 de ani, au fost  expuse ├«n premier─â la Oradea.

Primele semne de la str─âmo┼čilor no┼čtri vechi de peste 31.000 de ani, au fost descoperite  recent de o echip─â de arheologi ├«n Pe┼čtera Coliboaia din Bihor ┼či au fost expuse ieri, ├«n premier─â, publicului larg la Muzeul ÔÇť┼ó─ârii Cri┼čurilorÔÇŁ din Oradea. Acestea vorbesc despre o lume uluitoare, zugr─âvit─â acum zeci de mii de ani, care ofer─â date despre via┼úa oamenilor din acele timpuri. Dup─â factura acestora, picturile pot fi ├«ncadrate ca apar┼úin├ónd unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian (├«ntre 23 000 ┼či 35 000 de ani).

Expoziţie itinerantă

image

Expozi┼úia organizat─â de Complexul ÔÇ×Muzeul ┼ó─ârii Cri┼čurilorÔÇŁ ┼či Aven dÔÇÖOrgnac Grand Site de France, ├«n parteneriat cu Ambasada Fran┼úei ├«n Rom├ónia a fost prezentat─â ├«n premier─â la Oradea ┼či va fi expus─â ┼či publicului din Fran┼úa. ÔÇŁExpozi┼úia este prilejuit─â de o colaborare ┼čtiin┼úific─â ├«ntre cele dou─â institu┼úii muzeale, din Rom├ónia ┼či Fran┼úa, ├«n urma descoperirii unei galerii cu desene paleolitice ├«n pe┼čtera Coliboaia, care au fost datate cu o vechime de 31.640 ani, dup─â efectuarea probei cu carbon 14. Colaborarea a fost concretizat─â printr-un proiect ce s-a bucurat de un parteneriat generos cu Ambasada Fran┼úei ├«n Rom├ónia, Fran┼úa-Rom├ónia Speologia, Consiliul Jude┼úean Bihor, Federa┼úia Rom├ón─â de Speologie, Parcul Natural Apuseni ┼či Asocia┼úia ÔÇ×Prietenii Muzeului ┼ó─ârii Cri┼čurilorÔÇŁ, a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului ┼ó─ârii Cri┼čurilor. Expozi┼úia s-a bucurat de o participare numeroas─â, unde cei prezen┼úi au putut vedea pe zece panouri istoria descoperirilor, date despre zona etnografic─â ┼či fotografiile existente ├«n Galeria Desenelor Paleolitice din pe┼čtera Coliboaia pe buc─â┼úi cu toate explica┼úiile necesare ├«n rom├ón─â ┼či francez─â.

Descoperire româno-franceză

image

Desenele din pe┼čter─â au fost descoperite ├«n timpul unei explor─âri din 2009, de c─âtre speologul Tudor Rus, membru al clubului speologic Speodava ┼×tei ├«mpreun─â cu Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura ┼óoiciu (Speowest Arad), Marius Kenesz (Speo Club Zarand Brad).Cele 13 picturi descoperite sunt negre ┼či reprezint─â animale, printre care un bizon, un cal, posibil o felin─â, unul sau dou─â capete de urs ┼či doi rinoceri. Aici se g─âsesc de asemenea ┼či c├óteva gravuri. ├Än sala cu picturile, pe plan┼čeu sunt r─âsp├óndite oase de urs. ├Än timpul ┼čederii ├«n pe┼čter─â, ur┼čii au zg├óriat ┼či au lustruit pere┼úii pe┼čterii. O echip─â francez─â, format─â din doi speologi (Marcel Meyssonnier ┼či Val├ęrie Plichon), un paleontolog specializat pe ursul de pe┼čter─â (Michel Philippe), un preistoric (Fran├žoise Prudhomme) ┼či doi speciali┼čti ├«n art─â de pe┼čter─â (Jean Clottes ┼či Bernard G├ęly), au ajuns la picturi la data de 16 mai 2010 ┼či au atestat autenticitatea acestora. Echipa a beneficiat de suportul logistic al asocia┼úiilor Speodava ┼×tei, Speowest Arad, Fran┼úa Rom├ónia Speologia ┼či a Parcului Natural Apuseni sub coordonarea lui Viorel Lascu.

Desene expertizate în Fanţa

image

Printre cele mai bine conservate lucr─âri se num─âra capul de rinocer. Arheologul or─âdean C─âlin Ghemi┼č a luat dou─â mostre de c─ârbune, una chiar de la un desen de animal, iar alta dintr-o bucat─â de c─ârbune g─âsit─â sub animal ┼či le-a trimis pentru expertizare ├«n Fran┼úa. Expertii sunt de p─ârere ca aceast─â regiune a pe┼čterii, aflat─â chiar la intrare, era folosit─â pentru desf─â┼čurarea unor ritualuri legate de v├ón─âtoare. Desenele rupestre de la Coliboaia seam─ân─â foarte mult cu cele g─âsite ├«n pe┼čtera Chauvet, din Fran┼úa, considerat─â cea mai veche de pe continent. Speciali┼čtii spun c─â asta este o dovad─â de necontestat a faptului c─â acum 36.000 de ani, ├«n Franta, Spania ┼či Rom├ónia existau grupuri de Homo Sapiens cu acelea┼či concep┼úii despre lume, care ├«┼či desf─â┼čurau ritualurile ├«npe┼čteri. Potrivit istoricilor ├«n paleoliticul superior ├«ncep s─â apar─â primele comunit─â┼úi de Homo Sapiens. Peisajul este format din mun┼úi ┼či savane intinse, populate de animale demult disp─ârute:mamu┼úi, tigri preistorici, rinoceri, ur┼či ┼či lei de pe┼čtera.Un homo sapiens, probabil v├ón─âtor, a zugr─âvit pe pere┼úii din pe┼čtera Coliboaia ceea ce v─âzuse ├«n timpul luptei dure pentru supravie┼úuire.

Pe┼čter─â ├«nchis─â de ochii lumii

image

├Än prezent, pe┼čtera este ├«nchis─â publicului, tocmai pentru a p─âstra ┼či a o conserva c├ót mai bine descoperirile. Picturile descoperite sunt conservate ├«ntr-o galerie ├«nalt─â, iar celelalte picturi au fost probabil distruse de ap─â.Speologii cred c─â ├«n pe┼čter─â sunt ┼či alte urme vechi. Tot aici au mai fost schelete, foarte importante pentru mo┼čtenirea cultural─â a Rom├óniei ┼či a Europei. Odat─â cudescoperirea, pe┼čtera  Coliboaia a intrat ├«n stare de conservare prin grija Federa┼úiei Rom├óne de Speologie ┼či a Administra┼úiei Parcului Natural Apuseni sub autoritatea arheologic─â a Muzeului ÔÇť┼ó─ârii Cri┼čurilorÔÇŁ din Oradea ┼či administrativ─â a Consiliului Jude┼úean Bihor. Muzeul ÔÇť┼ó─ârii Cri┼čurilorÔÇŁ este autorizat de c─âtre Ministerul Culturii, Cultelor ╚Öi Patrimoniului Na┼úional pentru a dezvolta cercet─ârile printr-un complex proiect de cercetare multiinstitu┼úional ┼či multina┼úional.

Acces dificil

image

Pe┼čtera Coliboaia este localizat─â ├«n limitele administrative ale satului Sighi┼čtel, comuna C├ómpani. Aceasta s-a format ├«n carstul Mun┼úilor Bihor, ├«n versantul drept a V─âii Sighi┼čtelului, afluent al Cri┼čului Negru, la altitudinea absolut─â de 560 m. Este o pester─âresurgent─â, cu o lungime total─â de 1.060 m, ce se remarc─â prin morfologia de tip corozivo-eroziv ┼či mai pu┼úin prin cea de depunere endocarstic─â. ├Äntregul cavernament este constituit dintr-o galerie principal─â, cu un indice redus de meandrare ┼či ramificare. Intrarea ├«n pe┼čter─â, cu aspect triunghiular este str─âjuit─â de o falez─â ├«nalt─â de calcar, care se deschide ├«n v├órful unei pante de grohoti┼č ┼či coboar─â ├«ntr-o sal─â de15 m l─â┼úime ┼či 40 m lungime.Acesta se continu─â cu o galerie larg─â, rectilinie, dezvoltat─â ├«n lungul unei diaclaze ┼či parcurs─â ├«n toat─â desf─â┼čurarea ei de un curs de ap─â care apare dintr-un sifon impenetrabil.  Zona cu desene rupestre este greu accesibil─â ┼či exper┼úilor, fiind necesar─â traversarea unei ape. ÔÇťAccesul ├«n  pe┼čter─â este foarte dificil, deorece pentru a ajunge la Galeria Desenelor este nevoie de trecerea a dou─â lacuri subterane ce pot fi trecute numai de scafandriÔÇŁ, a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului ÔÇť┼ó─ârii Cri┼čurilorÔÇŁ. Pe┼čtera nu este bogat─â ├«n forma┼úiuni, acestea dezvolt├óndu-se doar ├«n ultima treime a galeriei, unde pere┼úii sunt acoperi┼úi de largi scurgeri stalagmitice.

Sursa:http://jdd.ro