Lansarea unei rachete antiaeriene Aster 30 de pe o fregată din clasa Amiral Ronarc'h (© Rama / Wikimedia Commons)

Prima fregată franceză de nouă generație, lansată la apă / VIDEO

📁 Istoria Armelor
Autor: Redacția
🗓️ 8 noiembrie 2022

Prima fregată franceză de nouă generație, din clasa Amiral Ronarc'h, a fost lansată la apă luni, la Lorient.

Până acum, cinci fregate din clasa Amiral Ronarc'h au fost comandate de către marina franceză și trei de către Grecia, relatează Agerpres.

Fregata de apărare și intervenție (FDI), cu coca în lungime de 122 metri cu etrava inversată, va constitui vârful de lance al flotei de luptă franceze, împreună cu cele opt fregate multi-misiune (Fremm), a căror construcție s-a încheiat recent.

În zilele următoare va fi montat și catargul, o structură cu greutatea de 150 tone și înălțimea de 40 metri.

Primele teste pe mare ale fregatei Amiral Ronarc'h vor avea loc anul viitor, iar intrarea în serviciu este prevăzută în 2024, a declarat președintele-director general al Naval Group, Pierre-Eric Pommellet.

Celelalte patru fregate destinate marinei franceze vor fi livrate între 2026 și finalul lui 2029.

În paralel a început și construcția primei fregate destinate Greciei. Două nave urmează să fie livrate în 2025, a treia în 2026, iar Atena poate exercita o opțiune pentru a achiziționa o fregată suplimentară.

Fregata (cu numele de export Belharra) are 4.500 tone, va fi dotată cu un echipaj de 125 de persoane și va putea primi până la 150. La bordul său vor putea fi îmbarcate un elicopter și o dronă aeriană, precum și comandouri cu ambarcațiuni ușoare.

Puternic digitalizată, este prima navă franceză a cărei protecție cibernetică este integrată încă de la conceperea programului, afirmă constructorul.

Pe lângă lupta antisubmarin și anti-suprafață, fregata ar urma să fie deosebit de performantă în lupta antiaeriană, având în dotare un radar cu panouri fixe Sea Fire: spre deosebire de tradiționalul radar rotativ, acesta asigură o vedere constantă la 360°, reducând timpul de reacție în fața unui aparat care zboară cu foarte mare viteză.

Fregatele destinate Greciei vor avea capacitatea de a trage 32 rachete antiaeriene Aster 30, iar cele pentru dotarea Franței nu vor putea trage decât 16 rachete.

Foto sus: Lansarea unei rachete antiaeriene Aster 30 de pe o fregată din clasa Amiral Ronarc'h (© Rama / Wikimedia Commons)