Președintele Ucrainei îi îndeamnă pe occidentali să se decidă mai repede în privinţa avioanelor MiG 29 jpeg

Președintele Ucrainei îi îndeamnă pe occidentali să se decidă mai repede în privinţa avioanelor MiG-29

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 9 martie 2022

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel miercuri la occidentali "să se decidă mai repede" în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29, aşa cum a fost ea propusă de Polonia, pentru a ajuta Ucraina să facă faţă invaziei ruse, transmite agerpres.ro.

"Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane!", a cerut el într-o înregistrare video pe canalul său Telegram, insistând ca propunerea poloneză să fie "abordată imediat".

Polonia a propus marţi să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA şi a cerut şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă acelaşi lucru. SUA au considerat că propunerea nu este viabilă deoarece o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,"trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său", potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Rusia s-a declarat miercuri îngrijorată de un astfel de "scenariu deloc de dorit şi potenţial periculos", potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Iar Polonia a insistat din nou, miercuri, prin vocea premierului Mateusz Morawiecki, că orice decizie referitoare la transferul de avioane MiG-29 către Ucraina trebuie luată în unanimitate de ţările membre ale NATO.

"Nu am fost de acord să furnizăm noi, cu titlu personal, avioane, pentru că această decizie este una care trebuie luată în ansamblul NATO", a declarat premierul Morawiecki într-o conferinţă de presă transmisă la televiziunea poloneză, cu prilejul unei vizite în capitala austriacă Viena, potrivit Reuters.

Revenind la Zelenski, preşedintele ucrainean a transmis că întreaga comunitate internaţională va fi răspunzătoare pentru o "catastrofă umanitară" dacă nu acceptă instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

În intervenţia sa zilnică televizată, Zelenski a spus că nivelul de ameninţare în Ucraina este la maximum la aproape două săptămâni de la invazie, dar că ucrainenii au dovedit că nu vor ceda.

"Rusia foloseşte rachete, avioane şi elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva oraşelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Este datoria umanitară a lumii să răspundă", a subliniat şeful statului ucrainean.