Masacrul de la Munchen jpg

Președintele german critică despăgubirea tardivă a victimelor masacrului de la Munchen

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 5 septembrie 2022

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că este ruşinos faptul că țara sa a avut nevoie de 50 de ani pentru a ajunge la un acord prin care să despăgubească rudele victimelor israeliene ale luării de ostateci de la Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972.

„Este cu adevărat ruşinos că a fost nevoie de 50 de ani pentru a realiza această reconciliere zilele acestea”, a recunoscut Steinmeier adresându-se omologului israelian Isaac Herzog, pe care l-a primit în timpul unei vizite oficiale cu ocazia comemorării luni a acestei drame, informează Agerpres.

După zeci de ani de negocieri confidenţiale, guvernul german a anunţat miercuri un acord privind despăgubirile, cu puţin timp înaintea ceremoniilor pe care familiile victimelor ameninţaseră că le vor boicota deoarece considerau prea mici sumele propuse de Berlin.

Pe 5 septembrie 1972, opt membri ai organizaţiei palestiniene „Septembrie Negru” au intrat într-un apartament al delegaţiei israeliene din Satul Olimpic, ucigând doi sportivi israelieni şi luând ostatici alţi nouă membri ai delegaţiei în speranţa unui schimb cu 232 de prizonieri palestinieni. Intervenţia serviciilor de securitate germane s-a încheiat cu moartea tuturor ostaticilor, un rezultat sângeros pentru care autorităţile vest-germane au fost parţial responsabile. Cinci agresori palestinieni au fost împuşcaţi şi alţi trei au fost arestaţi.

Israelul a răspuns actului terorist pe 9 septembrie când Forţele Aeriene ale statului evreu au bombardat bazele OEP din Siria şi Liban. În acelaşi timp, Mossadul a demarat o operaţiune secretă denumită „Mânia lui Dumnezeu" de eliminarea a celor 11 suspecţi bănuiţi a fi autorii din umbră a masacrului din Munchen. Ulterior, dictatorul libian Moammar El Kaddafi a anunţat că "recompensează" gruparea teroristă "Septembrie Negru" cu 25 de milioane de dolari pentru oripilantul masacru.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost de acord să deblocheze pentru compensări suma de 28 de milioane de euro, plătiţi de landul Bavaria şi München. Vor fi, de asemenea, desecretizate documente pentru a permite istoricilor germani şi israelieni să aibă o mai bună înţelegere a ceea ce s-a întâmplat.

Foto sus: Rudele victimelor masacrului de la München (© Flickr / Government Press Office)