image

Premiul Nobel pentru Pace, acordat unor activiști din Belarus, Rusia și Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 octombrie 2022

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost acordat opozantului belarus Ales Bialiațki și pentru două organizații care militează pentru apărarea drepturilor omului, și anume Memorial din Rusia și Center for Civil Liberties din Ucraina.

Activistul belarus Ales Bialiațki, organizația de apărare a drepturilor omului Memorial și organizația ucraineană Center for Civil Liberties sunt laureații Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cei trei laureați sunt recompensați pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunțat vineri Comitetul Nobel, citat de agențiile internaționale de presă.

„Comitetul Nobel din Norvegia vrea să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democrației și coexistenței pașnice între cele trei țări vecine - Belarus, Rusia și Ucraina”, a declarat președinta sa, Berit Reiss-Andersen.

„Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei promovează de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor”, a explicat Comitetul Nobel din Norvegia în motivația sa, potrivit Agerpres.

„Au depus eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”, se mai arată în motivație.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat jurnalistului rus Dmitri Muratov și jurnalistei filipineze Maria Ressa.