Premierul britanic Theresa May va declanşa procesul oficial de ieşire a ţării sale din Uniunea Europeană jpeg

Premierul britanic Theresa May va declanşa procesul oficial de ieşire a ţării sale din Uniunea Europeană

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 martie 2017

Reprezentantul Permanent al Marii Britanii l-a informat luni pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, că premierul Theresa May (foto sus) va invoca pe 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând procesul formal de ieşire a ţării din Uniunea Europeană.

Premierul Theresa May a început luni dimineaţă un ultim tur al Marii Britanii, într-o încercare de a interacţiona cu toate administraţiile descentralizate ale ţării înainte de declanşarea retragerii din Uniunea Europeană. Acest ultim tur al prim-ministrului a început cu Ţara Galilor și va continua cu Scoţia şi Irlanda de Nord  informează news.ro

Al doilea referendum pentru independența Scoției? 

Anul trecut, referendumul de retragere din blocul comunitar a expus adevărate clivaje care ameninţă unitatea Marii Britanii, având în vedere că majoritatea s-a dovedit pro-europeană în Irlanda de Nord şi Scoţia, dar alegătorii din aceste două provincii au fost nepăşiţi numeric la urne de votanţii eurosceptici din Ţara Galilor şi Anglia.

Între timp, premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat săptămâna trecută planuri privind organizarea unui al doilea referendum pentru independenţă înainte de finalizarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. May a încercat să respingă provocarea lansată de Sturgeon, precizând că nu este momentul potrivit pentru un nou referendum. 

Și naţionaliştii nord-irlandezi vor organizarea unui referendum pentru independența faţă de Marea Britanie şi de unirea cu Republica Irlandeză.