Premier─â ├«n lumea artei: Dou─â lucr─âri semnate de Br├óncu┼či, scoase la licita┼úie ├«n Rom├ónia jpeg

Premier─â ├«n lumea artei: Dou─â lucr─âri semnate de Br├óncu┼či, scoase la licita┼úie ├«n Rom├ónia

Dou─â lucr─âri realizate de unul dintre cei mai cunoscu┼úi arti┼čti rom├óni din ├«ntreaga lume, Constantin Br├óncu┼či, sunt scoase, ├«n premier─â, la v├ónzare ├«n Rom├ónia, la Licita┼úia de Avangard─â ┼či Expresionism organizat─â de casa Artmark pe 26 ianuarie, ├«n Capital─â, informeaz─â organizatorii.

Prezen┼úa lui Constantin Br├óncu┼či pe pia┼úa rom├óneasc─â de licita┼úii publice reprezint─â un eveniment unic. Cea mai scump─â oper─â a sculptorului rom├ón, "Madame L.R.", a fost v├óndut─â, ├«n 2009, pentru suma de 37, 1 milioane de dolari, la o licita┼úie care a avut loc la Paris.

Constantin Br├óncu┼či, celebru pentru sculpturile sale geniale, a avut de-a lungul vie┼úii o pasiune pentru documentul fotografiat, l─âs├ónd, de asemenea, ├«n urma sa nenum─ârate desene valoroase.

Casa de licita┼úii Artmark scoate la v├ónzare, pentru prima dat─â ├«n Rom├ónia, dou─â lucr─âri semnate de artist. Una dintre acestea, desenul "Pup─âza cu mo┼ú"(peni┼ú─â pe h├órtie, 27, 4 x 38 cm, estimat─â la 5.000-10.000 de euro), este scoas─â la v├ónzare de un colec┼úionar privat din Bucure┼čti, care a achizi┼úionat-o ├«n trecut de la o licita┼úie a casei Christie's. Desenul reprezint─â un proiect de ilustra┼úie pentru volumul de poeme "Plante ┼či animale", publicat de Ilarie Voronca la Paris, ├«n 1929. Scriitorul f─âcea parte din cercul de prieteni ai artistului.

Cea de-a doua lucrare semnat─â de Br├óncu┼či este fotografia-obiect artistic "Peile ro┼či", datat─â 1906, care are o valoare estimat─â la o sum─â cuprins─â ├«ntre 2.000 ┼či 4.000 de euro. Textul de pe verso, datat ┼či localizat 28 septembrie 1906, Paris, spune: "B─âeatul Tati! F─â zvon ├«n ┼úar─â c─â steagul Oltului a ├«nceput s─â s─â urzasc─â la buricul p─âm├óntului. Sunt primit la Salon cu trei opere. Te serut Costachie. Monsieu Ion Georgiean, Doctorand, str. Izvorului, nr. 18, Bucarest, Roumanie".

peile rosi brancusi jpg jpeg

Interesant─â este ├«ns─â ┼či imaginea de pe fa┼úa c─âr┼úii po┼čtale. "Peile ro┼či" este una dintre sculpturile distruse de artist ├«n 1907, ├«ntr-un acces de r─âzvr─âtire fa┼ú─â de ceea ce crease ├«n perioada impresionismului la care Br├óncu┼či aderase ca elev al lui Auguste Rodin. Astfel, cartea po┼čtal─â trimis─â prietenului Gheorghian-Popescu este unicul document r─âmas care prezint─â una dintre operele disp─ârute. Fotografia a fost reprodus─â cu ocazia Centenarului Br├óncu┼či din 1976, ├«n Rom├ónia Literar─â, ┼či provine din colec┼úia privat─â bucure┼čtean─â C─âlin Eftimie.

├Än afar─â de cele dou─â lucr─âri semnate de Br├óncu┼či, Licita┼úia de Avangard─â ┼či Expresionism propune iubitorilor de crea┼úii artistice integrate celor dou─â mi┼čc─âri moderniste o selec┼úie remarcabil─â de 140 de picturi ┼či sculpturi.

Lotul principal este "Portret pentru mai t├órziu (Poetul Ion Minulescu)", de Victor Brauner (ulei pe p├ónz─â, 73, 5 x 60 cm, estimat─â la 100.000 - 200.000 de euro), pictur─â care a f─âcut parte, de-a lungul timpului, din mai multe colec┼úii importante din Rom├ónia ┼či Germania. Opera, prezentat─â ├«n expozi┼úia din 1929, de la Bucure┼čti, a grupului Arta Nou─â, ├«l ├«nf─â┼úi┼čeaz─â pe poetul reprezentant al simbolismului rom├ónesc ┼či apropiat al cercurilor avangardiste ├«ntr-o manier─â ce anun┼ú─â suprarealismul cu care crea┼úia lui Brauner avea s─â aib─â, mai t├órziu, raporturi str├ónse.

O capodoper─â a expresionismului rom├ónesc este pictura "├Ändurerata", semnat─â de Nicolae Tonitza (ulei pe carton, 42 x 27 cm, estimat─â la 30.000 - 50.000 de euro), provenind din celebra colec┼úie dr. Iosif Dona. Portretul a fost confiscat ├«n anii '50 ┼či inclus ├«n patrimoniul Muzeului Colec┼úiilor de Art─â. Clasat─â ├«n categoria Tezaur a Patrimoniului Na┼úional, opera a fost prezentat─â ├«n expozi┼úii ┼či reprodus─â ├«n literatura de specialitate cu mai multe ocazii ┼či se afl─â, din 2007, ├«ntr-o important─â colec┼úie bucure┼čtean─â.

Licita┼úia de Avangard─â ┼či Expresionism mai propune opere realizate de avangardi┼čti rom├óni de circula┼úie interna┼úional─â, precum Jacques Herold, Marcel Iancu, Herman Maxy, Jules Perahim, Arthur Segal sau de expresioni┼čtii rom├óni cei mai importan┼úi precum Iosif Iser, Ion ┼óuculescu, Corneliu Baba, Hans Eder etc.

├Än afar─â de Licita┼úia de Avangard─â ┼či Expresionism, tot pe 26 ianuarie, Artmark organizeaz─â Licita┼úia "Epoca de Aur", care prezint─â o serie inedit─â de picturi, piese de art─â decorativ─â, fotografii, documente, c─âr┼úi, medalii ┼či decora┼úii, precum ┼či alte obiecte cu valoare istoric─â ┼či documentar─â dat├ónd din perioada regimului comunist din Rom├ónia. Printre cele 70 de loturi oferite se afl─â obiecte de valoare care au reprezentat cadouri de protocol pentru cuplul Nicolae ┼či Elena Ceau┼čescu, lucr─âri plastice cu tematic─â proletcultist─â, afi┼če de propagand─â, fotografii care ├«i ├«nf─â┼úi┼čeaz─â pe liderii comuni┼čti ├«n posturi inedite.

Licita┼úia "Epoca de Aur" ┼či Licita┼úia de Avangard─â ┼či Expresionism vor avea loc la Ath├ęn├ęe Palace Hilton din Bucure┼čti. Lucr─ârile pot fi admirate la sediul casei Artmark (Palatul Cesianu-Racovi┼ú─â) p├ón─â pe data de 25 ianuarie, ├«ntre orele 11.00 ┼či 21.00, ┼či la Ath├ęn├ęe Palace Hilton, ├«n ziua licita┼úiei, ├«ntre orele 11.00-19.30.

Sursa:www.mediafax.ro