Pove┼čtile nun┼úilor regale, de la George al VI lea la William FOTO jpeg

Pove┼čtile nun┼úilor regale, de la George al VI-lea la William FOTO

O ├«ntreag─â lume va fi vineri cu ochii a┼úinti┼úi asupra monarhiei britanice. C─âs─âtoria prin┼úului mo┼čtenitor Williamcu Kate Middleton este prima nunt─â regal─â din secolul XXI. Rochii de basm, trompete ┼či tobo┼čari, cale┼čti, p─âl─ârii, transmisiunii televizate ┼či reguli de fier, acestea sunt caracteristicile nun┼úilor familiei regale a Marii Britanii, de mai multe genera┼úii ├«ncoace, relateaz─âBBC History

Iat─â c├óteva din nun┼úile care au f─âcut istorie la Windsor, ├«ncep├ónd chiar cu cea a lui George al VI-lea(fost duce de York) ┼či care, conform succesiunii regale avea cam acela┼či ┼čanse s─â ajung─â ├«n rege, cam c├óte are azi fratele lui William, Harry. De altfel chiar anul acesta a fost ecranizat─â povestea regelui George al VI-lea, ├«n celebra pelicul─â Discursul Regelui, film premiat cu Oscarul ├«n urm─â cu c├óteva luni.

george vi wedding jpg jpeg

Nunta viitorului George VI (pe c├ónd era Duce de York) cu Elizabeth Bowes-Lyon. Perechea din st├ónga sunt Earl ┼či Contesa de Strathmore, iar ├«n dreapta regele George V ┼či regina Mary, 26 Aprilie 1923.

Nunta Elisabetei a II-a

├Än 20 noiembrie 1947, prin┼úesa Elisabeta a Angliei s-a c─âs─âtorit cu Philip Mountbatten, prin┼úul Greciei ┼či al Danemarcei ┼či, apoi, duce de Edinburgh.  Cei doi se cunoscuser─â cu un an ├«n urm─â. Viitoarea Regina avea doar 21 de ani. ├Äncoronarea Elisabetei ca regin─â a Angliei a avut loc cinci ani mai t├órziu, ├«n 1952. Palatul Buckingham, re┼čedin┼úa oficial─â a Reginei ┼či a familiei regale, este ┼či un loc ideal pentru nun┼úi. Palatul are 775 de camere, numeroase s─âli pentru recep┼úii ┼či... buc─âtari extrem de talenta┼úi.  

elizabeth iis wedding jpg jpeg

Elisabeta ┼či prin┼úul consort Phillip, duce de  Edinburgh, dup─â cermonia de la Westminster Abbey, 20 Noiembrie 1947.

Nunta Prinţesei Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a

 Nunta prin┼úesei Margatet, sor─â mai mica a Reginei, a fost una dintre cele mai mediatizete evenimente, ale momentului.  Margaret s-a m─âritat, din dragoste, cu fotograful Antony Armstrong-Jones, ├«n 6 mai 1960 ┼či a avut parte de toate ceremoniile care se cuvin unei prin┼úese.  Margaret a avut doi copii, Linley ┼či Sarah, iar cuplul s-a desp─âr┼úit oficial ├«n 1976, divor┼ú├ónd un an mai t├órziu. Divor┼úul prin┼úesei a fost primul divor┼ú regal, dup─â cel al Regelui Henri al VIII, din secolul al XIV-lea.

princess margarets wedding jpg jpeg

Prin┼úesa Margaret ┼či so┼úul ei salut├ónd mul┼úimea din balconul Palatului Buckingham la nunta lor, 6 Mai 1960.

Nunta Prinţesei Anne, singura fiica a reginei Elisabeta a II-a

Printesa Anne a Marii Britanii, singura fiica a Reginei Elisabeta a II-a ┼či a printului Phillip, s-a c─âs─âtorit cu locotenentul Mark Phillips, pe 14 noiembrie 1973, la Catedrala Westminster din Londra.

Cei doi au doi copii, Peter Phillips(primul nepot al Reginei Elisabeta a II-a) ┼či Zara Phillips.

Cuplul s-a destr─âmat ├«n 1989, iar ├«n 1992 au divor┼úat, Prin┼úesa Anne rec─âs─âtorindu-se ├«n acela┼či an, pe pe 12 decembrie 1992 cu Timothy Laurence, care ├«n momentul c─âs─âtoriei era comandant ├«n Marina Regal─â, ast─âzi este viceamiral.

princess annes wedding jpg jpeg

Pin┼úesa Anne ┼či Mark Phillips, al─âturi de Charles, elisabeta a II-a ┼či so┼úul acesteia Philip la balconul Palatului Buckingham, 14 Noiembrie 1973.

Nunta lui Charles cu Lady Diana Spencer

Prin┼úul Charles de Wales este primul fiu al cuplului Elisabeta-Phillip ┼či este mo┼čtenitor al tronului Regatului Unit al Marii Britanii ┼či Irlandei de Nord

C─âs─âtoria Dianei cu prin┼úul mo┼čtenitor a fost, cel pu┼úin p├ón─â acum, cel mai mare eveniment de la Palatul Buckingham.  Cei doi s-au logodit ├«n 24 februarie 1981, Diana Spencer c─âs─âtorindu-se cu Charles ├«n 29 iulie 1981.  Cei doi s-au separat ├«n 9 decembrie 1992, sau cel pu┼úin acesta a fost momentul ├«n care separarea a fost confirmat─â oficial ┼či au divor┼úat ├«n 28 august 1996.  Diana a murit ├«ntr-un accident de ma┼čin─â, la Paris, ├«n 31 august 1997. Nunta Dianei a fost ├«ns─â un eveniment mondial. A fost atins un record absolut de telespectatori, un miliard de oameni privind transmisiunile ├«n direct ale ceremoniilor de la Palatul Buckingham.

prince charles and lady diana spencers wedding jpg jpeg

Charles ┼či Lady Diana la nunta lor, 29 July, 1981.

Nunta prinţului Andrew, al doilea fiu al Reginei

Prin┼úul Andrew, al doilea fiu al Reginei, s-a c─âs─âtorit ├«n 23 iulie cu Sarah Ferguson, supranumit─â Fergie. Ei au doi copii, Beatrice ┼či Eugenie. Cuplul a divor┼úat, ├«n mai 1996, spre disperarea Reginei, care a avut de ├«nfruntat, la doar c├óteva luni distan┼ú─â, divor┼úurile oficializate a doi dintre fii s─âi, dupa ce ┼či printesa Anne, fiica Reginei, divor┼úase ├«n 1992.

prince andrews wedding jpg jpeg

Ducele ┼či Ducesa de York ├«n ziua nun┼úii lor, 23 July 1986.

Nunta prinţului Edward

Iubit de pres─â pentru elegan┼úa sa, mai ales ├«n contextul rela┼úiei tensionate dintre Charles si Diana, pe care presa a savurat-o, prin┼úul Edward, fiul cel mic al Reginei s-a c─âs─âtorit cu Sophie Rhys-Jones.Ceromonia a fost celebrat─â ├«n 19 iunie 1999 si a adus un aer proasp─ât familiei regale, mult ├«ncercat─â dup─â seria de divor┼úuri ┼či scandaluri ┼či, mai ales, de moartea prin┼úesei Diana.

prince edwards wedding jpg jpeg

Prin┼úul Edward ┼či so┼úia sa Sophie Rhys-Jones ├«n fa┼úa capelei St.George din Windsor, 19 June 1999

Charles ┼či Camilla

Prin┼úul Charles s-a recasatorit cu celebra Camilla Parker Bowles, despre care se spune c─â ea a fost tot timpul motiv de scandal ├«ntre prin┼úul mostenitor ┼či fosta lui so┼úie Lady DiLegendara Camilla ┼či-a v─âzut visul cu ochii abia ├«n 2005, dup─â ce ├«n anii '80 Regina refuzase ├«n numeroase r├ónduri c─âs─âtoria lui Charles cu aceasta pe motiv c─â este mai ├«n v├órst─â dec├ót prin┼úul, viitor Rege.

prince charles and camilla parker bowles wedding jpg jpeg

Prin┼úul de Wales, Charles ┼či Camilla, Duces─â de Cornwall la nunta lor, 9 Aprilie 2005.

William ┼či Kate

Despre cei doi nu se poate vorbi încă drept soţi. Istoria lor împreună începe pe 29 Aprilie, 2011.

Nunta Prinţului William de Wales cu Kate Middleton va avea loc la Westminster Abbey. Prinţul William, care este al doilea în linia de succesiune la tronul britanic a întâlnit-o prima data pe Kate Middleton în 2001, în timp ce amandoi studiau la Universitatea St Andrews din Scoţia.

După căsătorie cuplul intenţionează să locuiască în Insula Anglesey din Wales, unde William se antrenează pentru a deveni pilot de elicopter.

prince williams wedding jpg jpeg

Prin┼úul William ┼či Kate Middleton la anun┼úul logodnei lor, 16 Noiembrie 2010.