Povestea copiei Castelului Corvinilor din Hunedoara, construită de maghiari în Budapesta  jpeg

Povestea copiei Castelului Corvinilor din Hunedoara, construită de maghiari în Budapesta

Maghiarii au propriul lor castel al huniazilor. Se nume┼čte Vajdahunyad ┼či a fost construit ├«n urm─â cu un secol ├«n Parcul Ora┼čului din Budapesta, cu ocazia s─ârb─âtoririi unui mileniu de la a┼čezarea str─âmo┼čilor lor ├«n C├ómpia Panonic─â.

Castelul Corvinilor din Hunedoara are o copie mai pu┼úin cunoscut─â, chiar dac─â se afl─â ├«n Budapesta. ├Äntre anii 1886 ┼či 1908, fa┼úada principal─â a Castelului Corvinilor (Huniazilor) a fost model pentru arhitectura Castelului Vajdahunyad, din Parcul Ora┼čului, ├«n Budapesta.

Maghiarii au cl─âdit ansamblul cu ocazia Expozi┼úiei milenare, deidicat─â s─ârb─âtoririi a 1.000 de ani de la stabilirea str─âmo┼čilor lor ├«n Bazinul Panonic. Ini┼úial, construc┼úia ├«n stil gotic a fost proiectat─â din lemn ┼či carton, dar datorit─â popularit─â┼úii a fost reconstruit─â din piatr─â. ├Än prezent, Castelul Vajdahunyad din Budapesta ad─âposte┼čte un muzeu agricol, dar are ┼či un rol cultural. Ansamblul din Parcul Ora┼čului este format at├ót din castelul Vajdahunyad, dar ┼či din construc┼úii ├«n stilurile baroc, romanic ┼či renascentist, copii ale unor palate de pe teritoriile aflate ├«n trecut sub st─âp├ónirea Imperiului Austro-Ungar.

În vremea în care copia Castelului Corvinilor era clădită la Budapesta, cetatea medievală a Hunedoarei se afla la finalul unui amplu proces de restaurare întins pe aproape patru decenii, după ce la mijlocul secolului al nouăsprezecelea un incendiu a mistuit cea mai mare parte a monumentului istoric.

Mujegpalya Ice Rink jpg jpeg
1 Budapest Vajdahunyad Castle R01 jpg jpeg
Vajdahunyad 14 jpg jpeg
Vajdahunyad Cast 0140 jpg jpeg

Vezi aici GALERIE FOTO