Polonia vrea să aducă dosarul privind masacrul de la Katyn în faţa justiţiei internaţionale jpeg

Polonia vrea să aducă dosarul privind masacrul de la Katyn în faţa justiţiei internaţionale

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 11 aprilie 2022

Preşedintele polonez Andrzej Duda afirmă că va aduce dosarul privind masacrul de la Katyn - asasinarea a aproape 22.000 de polonezi de poliţia lui Stalin în 1940 - în faţa justiţiei internaţionale, informează agerpres.ro.

"Genocidul nu poate fi prescris. De aceea, voi cere ca acest dosar să fie tranşat de tribunalele internaţionale. Vom depune în curând cererile corespunzătoare", a anunţat duminică Duda, într-un discurs susţinut cu ocazia comemorării a 82 de ani de la masacru, evocând de asemenea "agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei independente şi democratice".

"Această crimă trebuie judecată definitiv şi autorii ei, numiţi", a adăugat Andrzej Duda, fără a preciza ce tribunal intenţionează să sesizeze şi cine vor fi acuzaţii.

Această dată corespunde de asemenea cu cea de-a 12-a comemorare a catastrofei aeriene de la Smolensk, care s-a soldat, pe 10 aprilie 2010, cu 96 de morţi, printre care preşedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, care se deplasa în Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn.

În septembrie 1939, în urma invadării de către Uniunea Sovietică a unor regiuni poloneze din est, în virtutea pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost ucişi în pădurea din Katyn şi Mednoe (Rusia), precum şi la Harkov (Ucraina).

Timp de decenii, Uniunea Sovietică i-a acuzat pe nazişti de comiterea acestui masacru. Abia în aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea ţării sale în aceste masacre.

"A fost o crimă de genocid comisă de sovietici asupra unor victime lipsite total de apărare. Această crimă nu a fost niciodată pedepsită. În loc de aceasta, am avut minciuna despre Katyn", a afirmat Duda.

El a evocat "un scurt episod de la începutul anilor 1990, în timpul preşedintelui Boris Elţin, când s-a admis în final că 'autorităţile staliniste' purtau răspunderea pentru masacrul de la Katyn".

Însă, a continuat Andrzej Duda, "nu s-a luat nicio măsură". "Ancheta asupra Katyn a fost abandonată şi niciunul dintre autori nu a fost vreodată pedepsit, în timp ce Rusia lui Putin glorifică din nou, de ani de zile, pe Stalin şi Uniunea Sovietică. Minciuna asupra Katyn a revenit în graţii", a mai spus preşedintele polonez.